Lekari upozoravaju da ovu hranu nikako ne biste trebali jesti

Teško je eliminisati svu prerađenu hranu iz upotrebe, ali možete barem eliminisati neku s liste najgore prerađene hrane.

Pomfrit

Prženi krompirići sadrže visoku količinu kalorija i ako ih često konzumirate možete loše uticati na dijabetes i kontrolisanje težine, osim toga, nutritivne vrednosti pomfrita su vrlo niske. Kad ih se zaželite radije ih ispecite u rerni.

Čips i ostali prženi zalogaji

Spomenite grickalice potkopat će vaše napore da smanjite broj kilograma. Sadrže puno soli, kalorija i konzervansa. Siromašne su nutritivnim vrednostima i vlaknima zbog čega usporavaju probavu.

Viršle i ostale mesne prerađevine

Velika većina mesnih prerađevina na tržištu sadrži hrpe veštačkih ukusa, soli, nezdravih punjenja i konzervansa. Mehanički odvojeno meso obično se obrađuje pod ekstremnim pritiskom i toplotom zbog čega gube nutritivne vrednosti.

Fast-food hamburgeri

Ako ih često jedete povećane su vam šanse da obolite od dijabetesa. Nedavno istraživanje je pokazalo da žene koje su dva ili više puta nedeljno jeli fast-food hamburgere imaju veću šansu da dobiju dijabetes od onih koje nisu to činili.

Pileći nuggeti

Ova sve više prisutna i primamljiva hrana vrlo je popularna jer brzo i jednostavno zadovoljava glad. Ali trebali bi je izbegavat kupovati smrznute ili jesti u restoranima. Pileći nuggeti imaju više soli, konzervansa i masti nego što nekome treba.

Gotovi kolači, keksi i peciva

Sve ovo stavljeno je u istu grupu jer je njihov učinak na zdravlje sličan. Osim visokog nivoa soli i šećera, mogu sadržati i tranmasti koje se dodaju u hranu zbog veće isplativosti od zdravih masti. Transmasti takođe produžuju rok trajanja te poboljšavaju njihovu spoljnu teksturu.

Kokice za mikrotalasnu

Ovo je jedna od najnezdravijih namirnica. Osim genetski modifikovanog kukuruza, već nekoliko godina zdravstveni stručnjaci upozoravaju da kokice koje se spremaju u mikrotalasnoj sadrže hemikalije koje mogu izazvati rak i probleme s plućima.

Tvrtke koje prodaju kokice za pripremu u mikrotalasnoj, kesice u kojima se prodaju presvlače perfluorooktanoičnom kiselinom (PFOA), koja može izazvati rak. Osim toga ukusni lažni maslac u kojem je natopljeno zrnje u kesi sadrži hemikaliju diacetyl, poznati poboljšivač ukusa koji se povezuje s bolestima bronhija i pluća.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...