Lek za sve bolesti nalazi se u našoj sopstvenoj krvi!

Britanski naučni tim iskoristio je krv pacijenta da bi iz nje proizveo personalizovane matične ćelije, za koje se lekari nadaju da će se moći da se koriste za lečenje čitavog niza bolesti
Po svemu sudeći, krv bi mogla da bude panaceja – lek za sve bolesti!

krv

Matične ćelije nada su uzdanica današnjeg medicinskog istraživanja, jer mogu da se pretvore u bilo koju drugu vrstu ćelija od kojih se sastoji ljudski organizam, od moždanih, preko srčanih, pa sve do koštanih ćelija.

Naučni tim sa Univerziteta u Kembridžu ističe da krv prestavlja jedan od najjednostavnijih i najsigurnijih izvora matičnih ćelija. U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Stem Cells: Translational Medicine”, matične ćelije dobijene iz krvi upotrebljene su za izgradnju novih zidova krvnih sudova.

– Oduševljeni smo što nam je uspelo da razvijemo praktičnu i efikasnu metodu stvaranja matičnih ćelija iz krvnih ćelija – kaže Amer Rana, jedna od učesnica u ovom revolucionarnom istraživanju.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da još nije jasno koliko je bezbedno koristiti takve ćelije.

Do sada jedan od najboljih izvora matičnih ćelija bio je embrion, ali sa etičke strane ovu metodu prate mnogobrojne kontroverze. Isto tako, one istovremeno nose sa sobom i rizik od odbacivanja, jer se ne radi o pacijentovim sopstvenim ćelijama.

Izvor: Telegraf.rs

 

 

Komentari
Loading...