Lek za HIV sprečava rak grlića materice?

Tim Univerziteta u Mančesteru lečio je žene lopinavirom i otkrio da je on uklonio prekancerogene ćelije u 90 odsto slučajeva

HIV04

Rak grlića materice može biti sprečen uzimanjem leka koji najčešće dobijaju zaraženi HIV-om, kažu naučnici.

Tim Univerziteta u Mančesteru lečio je žene lopinavirom i otkrio da je on uklonio prekancerogene ćelije u 90 odsto slučajeva, piše “Daily mail”.

Istraživanje je obavljeno u Kenjata bolnici u Najrobiju, a Jan i Lin Hempson sa Univerziteta u Mančesteru pridružili su se timu dr Inosenta Orore Maranga iz kenijske bolnice kako bi ispitali 40 žena sa prekancerogenim ćelijama grlića materice u različitim stadijumima.

rak_grlica_materice_simptomi
Antiviralni lek korsti se oralno kako bi držao HIV pod kontrolom, ali je u istraživanju nanet direktno u grlić materice.

Žene su lečene po jednom kapsulom antiviralnog leka dva puta dnevno tokom dve nedelje.

Ponovljeni brisevi grlića materice pokazali su napredak u roku od mesec dana od lečenja, a posle tri meseca 90 odsto je bilo izlečeno.

Od 23 žene sa dijagnozom poodmaklog stadijuma predkancerogenih ćelija, 19 je bilo izlečeno, a ukupno je primećena pozitivna reakcija organizma kod 91 odsto pacijentkinja. Lek kod njih nije izazvao nikakve negativne nuspojave.

(Telegraf.rs)

Komentari
Loading...