Lečite upalu sinusa prirodnim putem

Upala sinusa ili sinuzitis je veoma česta pojava i gotovo da je svako bar jednom imao probleme sa sinusima u vidu bola, otečenosti i zapušenosti nosa kod kojih ništa ne pomaže.

bol u sinusima

Sinusi su male šupljine unutar lobanje koje su ispunjene vazduhom. Oni stvaraju sluz ili mukus koji ima zadatak da vlaži nosne šupljine i otklanja sve alergene ili patogene čestice.

Kod sinuzitisa dolazi do otoka tkiva unutar nosnih šupljina, pa sinusi postaju zatvoreni, a unutar njih ostaju zarobljeni sluz i vazduh.

To sve stvara utisak velikog pritiska i bola u predelu nosa i čela, a ukoliko se nadoveže i bakterijska infekcija na upalu, može nastati veoma komplikovano stanje koje može izazvati ozbiljne posledice.

Upala sinusa može biti:

Akutna – traje do 4 nedelje, često je povezana sa prehladom i pojavom groznice, a nakon toga se simptomi bolesti povlače
Hronična – ne zna se tačan uzrok nastajanja i teško ju je (iz)lečiti. Upala traje nekoliko nedelja i može se produžiti čak i do nekoliko godina (u manjem ili većem obimu konstantno prisutna). Izaziva stalni osećaj umora i slabosti organizma

Upala sinusa može nastati usled prehlade, kijavice ili alergije, a kod ljudi koji imaju slab imuni sistem i gljivice mogu dovesti do pojave sinuzitisa. Ponekad na pojavu sinuzitisa može da utiče sama građa nosnog prostora ili pojava nosnih polipa koji delimično ili potpuno zatvaraju šupljinu sinusa.

I akutni i hronični sinuzitis imaju slične ili iste simptome, a neki od najčešćih su:

  • Pritisak i bol na licu, naročito u pedelu čela, očiju i obraza
  • gust sekret iz nosa
  • zapušenost, tj. neprohodnost disajnih puteva
  • smanjen osećaj ukusa i mirisa kod odraslih, a kod dece se često javlja kašalj

U lečenju upale sinusa najbolje je prvo utvrditi uzrok upale, jer ukoliko se radi o alergijskom sinuzitisu, upotreba kapi za nos neće trajno rešiti problem. Pre no što se uputite u najbližu apoteku i upustite u različite hemijske procedure lečenja, pokušajte da rešite problem na drugačiji način. Ako vam se upala sinusa dešava često, to je znak da se vaš organizam lošije bori sa napadačima spolja kao što su virus i bakterije. Zato je jako važno da mu pomognete i da ojačate svoj imunitet.

Prirodni lek za sinuse

Zapaljenje sinusa može nastati usled dejstva najrazličitijih uzroka, kao što su različiti spoljašnji alergeni ili namirnice kao što su mleko, gluten ili veštački aditivi. Današnja medicina ovakav problem rešava upotrebom antibiotika, steroida i protivzapaljenskih lekova, a u najtežim slučajevima operacija je jedini lek za sinuse.

Zato vam predlažemo nekoliko lekova za sinuse koje svako može primeniti:

Povećajte vlažnost vazduha – vlaženjem vazduha putem kućnog ovlaživača može sprečiti iritaciju nosnih puteva usled suvoće, naročito ukoliko koristite parno grejanje.

Inhalirajte se – možete udisti paru koristeći vruću vodu iz šerpe, a može pomoći i udisanje pare tokom tuširanja. Oba načina će vam svakako pomoći kao lek za zapušene i otečene sinuse.

Koristite fiziološki rastvor – svaki rastvor slane vode, bez ikakvog dodatog leka, održava vlažnim nosne puteve. Barem dva puta tokom dana špricem ispirajte nosne šupljine, a na ovaj način ćete odstraniti i sluz iz nosa koja blokira prohodnost puteva. Ukoliko sami pravite rastvor slane vode, koristite prokuvanu ili destiilovanu vodu, kako biste sprečili mogućnost razvijanja bakterijske infekcije.

Uzimajte dosta vitamina i tečnosti u vidu čajeva, nezaslađenih sokova i toplih napitaka, jer tako razvodnjavate sluz i pomažete joj da se brže i lakše odvoji od otečenih nosnih zidova i sinusnih šupljina. Izbegavajte pušenje, uzimanje alkohola, kafe i zaslađenih sokova jer svi oni dehidriraju vaš organizam i dovode do zgušnjavanja sekreta u nosu.

Odmarajte – dajte svom organizmu snagu i energiju u vidu dovoljne količine sna i odmora, kako bi mogao da se izbori sa postojećom upalom, a naročito ukoliko se radi o infekciji sinusa
Ukoliko nijedan od navedenih lekova za sinuse ne dovede do poboljšanja, već se iz dana u dan osećate lošije, obratite se lekaru koji će vam uključiti određene lekove kao pomoć.

Biljni čaj kao osnovni lek za sinuse

Čaj za sinuse svojom parom povoljno utiče na ovajdeo tela, opušta mišiće sinusnih prolaza i smanjuje osećaj pritiska i bola. Unosom čaja, osim što se hidrirate, utičete i na razvodnjavanje sekreta u nosu, koji se onda lakše izbacuje iz zapušenog nosa. Najbolji i najpogodniji čajevi za sinuse su:

Nana – mentol smiruje otečenu sluznicu nosa i smanjuje lučenje sluzi i sekreta, pa tako oslobađa blokirane nosne kanale
Kamilica – poseduje antivirusna i antibakterijska dejstva, a i emocionalno smiruje i relaksira
Eukaliptus – svojim dejstvom protiv bakterija, virusa i gljivica pomaže u oslobađanju disajnih puteva smirujući upaljenu sluznicu nosa i bolove kod različitih upala
Crna zova i kupina – zbog visokog sadržaja vitamina i antioksidanata, čaj od ovih biljaka odlično deluje na jačanje organizma i ublažavanje simptoma sinuzitisa
Majčina dušica ili timijan – svojim antibakterijskim i protivupalnim delovanjem ubrzavaju proces izlečenja sinuzitisa i sprečavaju nastanak dodatnih komplikacija i infekcija
Koren sladića – eliminiše višak sluzi i sekreta iz nosa i deluje opuštajuće na sluznicu nosa
Koren đumbira – efikasno pročišćuje sinuse i nosne šupljine jer ima izuzetne protivupalne i antimikrobne moći, a možete ga koristiti i u vidu inhalacije napravljene od svežeg korena
Koren sleza – deluje na izbacivanje sluzi iz disajnih puteva, a takođe oblaže sluznicu, pa smanjuje upalu i otok.

Začinski sirupi i napici kao odličan lek za sinuse

Iako mnogi lekari kažu da je najbolje lečiti uzrok, a ne posledicu zapaljenja, prvi deo u lečenju sinusa predstavlja otklanjanje zapušenosti, otoka i bola u predelu nosa (i kod požara prvo gasite vatru, pa tek otkrivate šta je izazvalo nesreću).

Napravite prirodni sirup za otpušavanje nosa i sinusa koristeći papriku ili ren pomešane sa jabukovim sirćetom i sokom od limuna. Sastojci koji se nalaze u ovoj čudnoj mešavini imaju snažna antiinflamatorna dejstva, a jabukovo sirće jača imuni sistem i omogućava organizmu da izađe na kraj sa infekcijom.

Sastojci:

  • ¼ šolje vode
  • ¼ šolje jabukovog sirćeta
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica kajenskog bibera
  • 1 kriška limuna

Priprema:

Zagrejte vodu do ključanja, a potom sklonite sa ringle i pomešajte sa sirćetom. Potom dodajte biber i med i sve dobro promešajte. Na kraju iscedite limun. Duboko udišite paru i počnite da pijete ovaj magični napitak.

Kurkuma i koren đumbira – kurkuma je indijski začin izuzetno prijatne arome koji ima jako protivzapaljensko i antioksidativno dejstvo. Kada se udruži sa svojstvima koje ima koren đumbira u vidu čaja, oslobađa vas pritiska, bola i sluzi i olakšava sve simptome upale sinusa, pa predstavlja odličan lek za sinuse.
Pomešajte 2-3 kašike jabukovog sirćeta u šoljici vruće vode ili čaja za sinuse i pijte tri puta dnevno. Ovako ćete razrediti sekret i nakupljenu sluz iz nosa. Ukoliko želite, možete dodati med i limun u rastvor sa sirćetom.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...