Generic filters
Exact matches only

Saveti kako ilovaču koristiti u lečenju

Ilovaču su od pamtiveka upotrebljavali kao lek i kao pomoć protiv raznih bolesti.

il

Uputstvo za upotrebu ilovače (gline)

Zavisno od godišnjeg doba upotrebljavamo hladne ili tople obloge od ilovače. Ljudi osetljivi na hladnoću više vole tople obloge. Preko toplog obloga od ilovače možete staviti još pamučnu kesu s vrućim biljem, koja bolje drži toplotu.

Na hladne obloge od ilovače ne smete stavljati takvu vruću kesu jer bi to odmah prekinulo delovanje hladnoće.

Za maleni oblog od gline, po pravilu, dovoljna je velika kašika gline koju čajem razmutimo u retku kašu. Tu kašu podednako i 2 do cm debelo namažemo na lanenu krpicu i položimo na mesto koje lečimo.

Dodatak kantarionovog ulja vrlo je korisno, pogotovo ako se radi o upali, i to upali nerva. Dodavanje kantarionovog ulja ima još i tu prednost da se ilovača ne isuši i tako postane kruta i tvrda. Ostane samo zbijena pa se kao oblog mnogo bolje podnosi, što je za osetljive pacijente velika prednost.

Preporučujemo da ove obloge stavljate uveče pred spavanje.

Katkada je, psobito kad se radi o hroničnim bolestima, bolje stavljati obloge od ilovače naizmenično s oblozima od kupusova lišća i to zbog toga što ilovača rasteruje, a kupus skuplja. Taj dvostruki učinak stvara blago, prirodno podražajno lečenje koje izaziva povoljnu reakciju kod hroničnih obolenja, posebno reumatizma i artritisa.

Ilovača deluje vrlo povoljno protiv proliva i upala crevne sluznice. Ostale lekove možemo tada staviti direktno u vodu od ilovače. Dobro čišćenje creva postižemo tako da se dva puta godišnje u toku nekih osam dana lečimo glinom. Za to je bolja bela glina od žute premda se i žuta upotrebljava za tu svrhu.

Izbor lekovitog bilja

Za pripremu obloga od ilovače protiv tumora prikladni su čajevi od preslice (Equisetum arvense) ili hrastove kore (Cortex Quercus). Upalu nerva lečite čajem od matičnjaka (Melissa officinalis). Protiv reumatičnih bolesti bolje je upotrebljavati čaj od eukaliptusovog lišća, smrekovih iglica (Juniperus communis), majčine dušice (Thymus serpyllum). ili tamjana (Thymus vulgaris).

Najbolji prirodni lek za bolove u kičmi i zglobovima!
Komentari
Loading...