Generic filters
Exact matches only

Lečenje zakrčenja krvnih sudova

Kada je u pitanju zakrčenje krvnih sudova (ateroskleroza) simptomi se ispoljavaju dosta različito obzirom na to koji su organi zahvaćeni.

lk

Ako je posredi zakrčenje krvnih sudova oko srca, najčešće ih prate osećaj bola u grudima i gušenja. Neretko se javlja zamor u slučaju nekog većeg napora. Kako bolest napreduje, zamaranja postaju učestalija, a ponekad se osećaju i u mirovanju.

Može se javiti bol u vratu, levoj lopatici i levoj ruci.

Ukoliko se javi ateroskleroza mozga, simptomi nisu tako izraženi, već se za bolest najčešće saznaje tek nakon nastanka šloga. U nekim slučajevima sporadično se mogu javiti vrtoglavica, te osećaj zanošenja. Sve ovo može ukazati na začepljenje krvnih sudova u mozgu. Kad je reč o zakrečenju krvnih sudova nogu, oboleli ima bolove u potkolenicama, što ga, ukoliko hoda, primorava da zastane. Posle kraćeg odmora bol prestaje, ali se nakon pređenih novih sto metara – ponovo javlja.

Ove tegobe nastaju zato što mišići nogu, zbog ateroskleroze, ne dobijaju dovoljno kiseonika i hranljivih sastojaka. Ova bolest zove se još i “gledanje izloga”. Ako dođe do zapušenja krvnih sudova bubrega, prvi simptomi ateroskleroze mogu se uočiti u vrednostima uree i kreatinina. Kad je reč o bubrezima, jedna od manifestcijja ove bolesti često može biti i hipertenzija. Indeks ateroskleroze i faktori rizika Poznato je kako počinje ateroskleroza krvnih sudova, ali se još uvek ne zna uzrok njenog nastanka. Uzočnici su prevashodno multifaktorijalni, te ih je teško utvrditi. Proces započinje minimalnim promenama u krvnim sudovima i ćelijama. One potom izazivaju taloženje štetnih materija – holesterola, masti i kalcijuma.

S vremenom te promene postaju sve veće. Uobičajeni faktori rizika jesu visok nivo lošeg holesterola u krvi, pušenje, poremećaj metabolizma masti i šećera. Značajan rizikofaktor je i prekomerna telesna težina, te nedovoljna fizička aktivnost. Šećerna bolest tipa 2, koja se naročito javlja u poznijim godinama života, ubrzava i pogoršava oboljenje kakvo je ateroskleroza. Ona izaziva češća i teža kardiovaskularna oboljenja. Isto to čini i preterana gojaznost. Takođe, arterijska hipertenzija (povišeni krvni pritisak) jedan je od čestih faktora rizika. Nasledni faktor takođe je veoma važan, stoga obavezno lekaru pomenite vašu porodničnu anamnezu.

Ukoliko su vam roditelji ili braća oboleli pre 55. godine, vaše šanse za zakrčenje krvnih sudova su veće čak dva do pet puta. Starenje je još samo jedan od uzroka stvaranja plakova u arterijama. Na njega ne možemo uticati, ali mnoge druge faktore rizika možemo eliminisati. Važno: indeks ateroskleroze je pokazatelj vašeg lipidnog statusa. Radi se detaljna analiza HDL i LDL holesterola i triglicerida. Pomoću njega izračunava se faktor rizika za zakrčenje krvnih sudova.

Ishrana kod ateroskleroze mora biti uravnotežena i izbalansirana

Ukoliko vam je dijagnostikovana ateroskleroza ili pak imate povećan rizik za njen nastanak, prvo što morate uraditi je korgovati ishranu. Na svakodnevnom meniju trebate imati dosta povrća i voća, dinstano meso i hleb od celog zrna žitarica. Izbegavajte namirnice sa mnogo masti i začina.

Hipertenzija i dijabetes moraju se držati u normali

Rafinisanu hranu bogatu šećerima, te slatkiše sa sumnjivim premazima izbegavajte u širokom luku. Jedite integralni hleb i testenine, pirinač, krompir i ne zanemarujte voće i povrće. Gotovo svi slatkiši povećaće loš holesterol (LDL) koji dugoročno uzrokuje zakrčenje krvnih sudova na vratu. Šećer pri tom uništava i zube – javlja se karijes.

Jedite namirnice sa manje masnoća

Životinjske masti svedite na minimum, unosite najviše do 15g. Ostale masnoće su dozvoljene, ali ne više od 50 g. Umesto njih koristite biljna ulja, ona su puno zdravija od margarina, maslaca, kajmaka i masnih sireva. Dajte prednost ribi, a smanjite unos mlečnih proizvoda.

Ne zaboravite povrće

Obogatite jelovnik uz sočivo, pasulj, grašak, soju, ovsene pahuljice, proso i pšenične klice. Ove namirnice obiluju zdravim nutrijentima i belančevinama. Svakako ih uvrstite u glavne obroke, kako bi se ateroskleroza krvnih sudova držala pod kontrolom.

Uzimanjem omega-3 masnoća smanjuje se rizik od nastanka ateroskleroze, a i ublažava se dalji razvoj bolesti. Mogu se unositi u organizam hranom, ali i preko suplemenata. Uz sve navedeno obavezno ostavite pušenje, a preporučuje se i fizička aktivnost – najmanje pola sata brze šetnje.

Limun i beli luk za čišćenje krvnih sudova

Kada je u pitanju ateroskleroza prirodno lečenje takođe daje dobre rezultate. Ukoliko je zakrčenje krvnih sudova u početnoj fazi, svakako isprobajte sledeći narodni lek.

Sastojci:

  • 30 očišćenih čenova belog luka
  • 5 celih limuna (neoguljenih)
  • litar vode

Limun (sa korom) ostavite preko cele noći u slanoj vodi da miruje. Izjutra ga malo prosušite pa sasecite što sitnije na komadiće. Zajedno sa belim lukom stavite u mikser i usitnite. Izručite dobijenu smesu u litar vode i kuvajte samo do ključanja. Na kraju procedite i uspite u odgovarajuću staklenku. Ovako dobijen napitak čuvajte na tamnijem i prohladnijem mestu. Dozirajte jednu rakijsku čašicu dnevno neposredno pred glavni obrok.

Terapija se primenjuje 3 nedelje. Zatim se pravi pauza od 8 dana, pa se opet ponavlja kura.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...