Generic filters
Exact matches only

Lečenje virusnih bradavica na jednostavan način (VIDEO)

Virusne bradavice su izrasline na koži uzrokovane infekcijom Humanim papiloma virusom (HPV) koji ima više od 170 različitih tipova.

U dečjoj dobi se vide vrlo često, kod čak 30% dece školske dobi. Virus se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili posredno preko zaraženih predmeta. Vreme inkubacije (vreme od zaraze virusom do razvoja kliničke slike) je dugo, nekoliko nedelja do čak godinu dana. Često dolazi do autoinokulacije (prenosa s jednog dela tela na drugi).

Kakve tegobe uzrokuju virusne bradavice?

Bradavice obično ne uzrokuju značajnije tegobe, ali one na stopalima mogu biti bolne kod hodanja, a ostale mogu krvariti nakon što se povrede. Bradavice na izloženim delovima tela mogu za dete uzrokovati neprijatnost (npr. nesigurnost i nezadovoljstvo vlastitim izgledom). I kod manje dece ove promene mogu biti uzrok socijalnom neprihvatanju od strane vršnjaka.

Da li su virusne bradavice opasne?

S izuzetkom genitalnih bradavica, virusne bradavice ne predstavljaju opasnost za opšte zdravlje deteta. Kod osoba koje imaju normalan imunološki sistem nema opasnosti od maligne promene nastale iz obične virusne bradavice.

Kako se leče?

Postoje različiti načini lečenja virusnih bradavica od kojih neki za dete mogu biti bolni, a većina ih zahteva višestruko ponavljanje postupka. Izbor načina lečenja zavisi o starosne dobi i saradnje deteta, te o vrste, broja bradavica. Potrebno je konsultovati se sa lekarom i ne raditi ništa na svoju ruku.

Prirodni sastojci koji deluju protiv bradavica

Jedan od sastojaka koji će vam trebati jeste – jabukovo sirće!

Ova zdrava namirnica sadrži korisne kiseline i proteine koji deluju tako da podstiču sušenje bradavice.

Jabukovo sirće najbolje je kombinovati s eteričnim uljima i kokosovim uljem. Evo kako oni deluju:

  • Ulje origana – sadrži sastojke timol i karvakrol, koji imaju antivirusna svojstva.
  • Ulje tamjana – deluje kao dezinficijens i antiseptik, stoga je idealan dodatak vašem prirodnom pripravku protiv bradavica.
  • Ulje limuna – sadrži D-limonen, koji deluje protivupalno, što znači da će i nakon otpadanja bradavice sprečiti bilo kakvu infekciju na tom mestu.
  • Kokosovo ulje – ima antimikrobna i protiv gljivična svojstva, čime dodatno pomaže u rešavanju problema s bradavicama. Ono takođe pomaže da eterična ulja ne islape i da prodru duboko u bradavicu, a samim time imaju i snažnije i bolje delovanje.

Protiv bradavica pomoći vam mogu i listovi svežeg bosiljka, koje trebate zgnječiti i naneti na bradavicu pa pokriti gazom.

Umesto svežeg bosiljka, primeniti možete i eterično ulje bosiljka, koje također ima antivirusno delovanje.

Foto pexels
Komentari
Loading...