Generic filters
Exact matches only

Lečenje tromboze dubokih vena

Tromboza dubokih vena je stanje u kom se krvni ugrušak (tromb) formira u jednoj, ili više dubokih vena u telu, najčešće u nogama.

ee

Najčešći simptom ove bolesti je bol i otok, ali može se javiti i bez simptoma.

Faktori koji pogoduju nastanku krvnih ugrušaka su staza krvi (dugo stajanje i sedenje), gojaznost, nasledna predispoziija u vidu hiperkoagulobilnosti krvi… Postoji i termin Virhovljeva trijada koji se karakteriše zatojem krvi, povećanjem koagulacije i povredom krvnog suda.

Tromboza dubokih vena je ozbiljno stanje, jer ugrušak krvi može da se oslobodi i da se proširi na ostale organe, a najopasniije je ukoliko dodje do pluća (plućna embolija), što može biti stanje opasno po život.

U oko polovine slučajeva, tromboza dubokih vena nastaje bez odredjenih simptoma, čime se dobija na značajnosti ovog oboljenja, jer se dijagnoza nekada previdi..

Statistički podaci pokazuju da je tromboza dubokih vena značajan faktor u ukupnom morbiditetu i mortalitetu pacijenata koji su lečeni u bolničkim uslovima. Otprilike, tromboza dubokih vena se javlja na 80 osoba od 100 000 u toku jedne godine, odnosno svaka dvadeseta osoba će razviti neki oblik tromboze tokom života. Osobe muškog pola su nešto češće pogodjene trombozom dubokih vena od osoba ženskog pola. Pripadnici vele i crne populacije su češće pogodjeni od pripadnika hispano i azijske populacije. Tromboza dubokih vena se najčešće javlja nakon 40 godina, ali se može javiti bilo kada tokom života.

Najčešći simptomi koji se javljaju su:

 • otok ekstremiteta koji zavisi od mesta formiranja tromba
 • tromboze se može javiti sa jedne, ili sa obe strane
 • može se javiti na bilo kom ekstremitetu
 • prisutna je izražena osetljivost kože na dodir
 • bol koji se najčećće opisuje kao bol u vidu grčeva
 • crvenilo i povišena temperatura pogodjene oblasti
 • kod zapostavljenih slučajeva može dodji bo bledila ekstremiteta (phlegmasia)
 • postoji specifičan znak (Homans i Bancroft) u vidu izazivanja bola prilikom pokretanja noge i palpiranja mišića
 • potkolenice koji su od važnosti za postavljanje dijagnoze
 • moguća je pojava povišene telesne temperature

Simptomi komplikacija tromboze dubokih vena su:

 • neobjašnjiv, nagli nastanak otežanog disanja
 • bol u grudima, ili nelagodnosti koji se pogoršava kada duboko udahnete ili kada kašljete
 • osećaj vrtoglavice, nesvestice
 • iskašljavanje krvi

Lečenje tromboze dubokih vena

Ciljevi lečenja tromboze dubokih vena su da se zaustavi širenja ugrušaka krvi dalje u sistem vena, odnosno da se zaustavi njihovo povećavanje.

Lekovi za razredjivanje krvi (antikoagulansi) su veoma bitni u lečenju tromboze dubokih vena. Prvo se kreće sa terapijom Fraxiparinom s.c. , ili sa Heparinom intravenskim putem, a kasnije se prelazi na oralne (preko usta) antikoagulantne lekove.

Jedna grupa lekova je poznata kao trombolitici. Ovi lekovi se koriste za razbijanje krvnih ugrušaka i mogu izazvati ozbiljna krvarenja i obično se koriste samo u situacijama kada je korist veća od rizika njihovog korišćenja.

Kompresione čarape sprečavaju pojavu otoka povezanu sa trombozom dubokih vena i širenje već formiranog tromba unutar vene. Ove čarape se nose od stopala do nivoa iznad kolena.

Hirurške intervencije su rezervisane za one slučajeve u kojima postoji mogućnost razvijanja opasnih komplikacija (plućne embolije) u vidu postavljanja mrežica i filtera u donju šuplju venu i evakuacije tromba (trombektomije).

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...