Generic filters
Exact matches only

Prirodno lečenje upale tetiva

Tetive su trake fibroznog tkiva, ekstremno jake i elastične, koje povezuju mišiće s kostima.

ii

Da bi se napravio određeni pokret, prvo se stvara mišićna kontrakcija koja preko tetiva deluje na kost, nakon čega dolazi do istezanja tetivnih vlakana. Iako su sastavljene od elastina i kolagena koji obezbeđuje njihovu mehaničku izdržljivost,fizičko naprezanje i veliko opterećenje mogu dovesti do upale tetiva.

Tendinitis može nastati na bilo kojem delu tela gde tetiva spaja mišić i kost, ali najčešće se javlja upala tetiva ramena, zatim na petama, na unutrašnoj i spoljnjoj strani lakta (teniski lakat).

Upalni proces se deli u tri faze: akutni, subakutni i hronični stadijum.

Glavni simptom akutne upale jeste jak bol koji se pojačava pri jačem pokretu ili na dodir, a nastaje i edem (otok), što sve zajedno može da potraje do nekoliko dana. Posle toga nastupa faza subakutne upale kada organizam sam pokušava da regeneriše oštećenu tetivu, stvarajući kolagena vlakna. Ukoliko to ne uspe, upala tetiva poprima hroničan tok i manifestuje se slabijim bolom. Međutim, pošto u oštećeno tkivo ne pristiže dovoljno krvi, u zglobovima se taloži kalcijum i stvaraju se kalcifikati.

Lečenje

Sumnja na oštećenje tetiva potvrđuje se kliničkim pregledom i ultrazvukom. Lečenje tendinitisa je usmereno na uspostavljanje bezbolne pokretljivosti zgloba i održavanje snage okolnih mišića, da bi se tkivu tetiva ostavilo dovoljno vremena da zaceli.

Za ublažavanje bolova i upale preporučuje se acetilsalicilna kiselina (aspirin, andol) ili ibuprofen, dok se za opuštanje mišića i tetiva, poboljšanje protoka krvi i ubrzanje izlečenja primenjuje terapija ultrazvukom. Da bi se izlečila neprijatna upala tetiva, ponekad se prepisuju i kortikosteroidi.

U lečenje je obavezno uključena adekvatna fizikalna terapija, a savetuje se izbegavanje pokretanja oštećenog zgloba koji povremeno treba hladiti oblogom od kockica leda. Preporučljivo je i korišćenje elastičnih zavoja kojima se čvrsto obmotava kritično područje. Kako bi se smanjio krvni pritisak, oboleli deo trebalo bi više puta tokom dana držati u podignutom položaju.

Hladni oblozi

Sipajte u hladnu vodu nekoliko kapi ulja od kamilice, kamfora, eukaliptusa, ruzmarina i lavande. Namočite pamučnu krpu, dobro iscedite i privite na obolelo mesto. Držate sve dok je oblog hladan. Nakon toga,napravite mešavinu od po 10 kapi eteričnog ulja mente i bademovog ulja, pa utrljavajte na bolno mesto.

Blagotvorno dejstvo ima ananas jer je bogat bromelinom koji deluje protivupalno, smanjuje otok i bol, te doprinosi boljoj pokretljivosti zgloba. Jedite kad god ste u prilici ovo tropsko voće.

Beli luk inhibira aktivnost enzima odgovornih kod upala tetiva i pojačava funkciju makrofaga (ćelije imunog sistema koje uklanjaju oštećeno tkivo).

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...