Lečenje prekomernog znojenja- Apokrina hromhidroza

Apokrina hromhidroza (chroma, g. – boja, hi­dros), ili obojen znoj, nastaje zbog prisustva veće količine lipofuscina u znoju.

ii

Javlja se u aksilama, a izuzetno na licu i obično nastaje posle emocionalnih ili bolnih stimulacija. Kapi znoja su plavo-crne, si­tne, viskozne, a pod Woodovom svetlošću fluoresciraju.

Neki mikroorganizmi (Corynebacterium, Triehobacteriosis palmellina) mogu takode obo­jiti znoj. Ova pojava se naziva lažnom hromhidrozom.

Kod žena je češći ak-ilarni, a kod muškaraca perianalni blik oboljenja. U početku postoje površni, solitami i bolni čvorovi, bezpo-smećaja opšteg stanja. U toku recidiva izvijaju se apscesi, fistule, fibroza, duboki ožiljci i brojni komedoni.  Inflamatorni proces može uništiti pokrine žlezde i u tim slučajevima se javlja redukcija apokrinog znoja.

U nekim učajevima treba uzeti u razmatranje tuberkulozu, aktinomikozu i lymphogranu-»ma venereum.

Neophodna je opšta antibiotska terapija u toku više nedelja i inci-ja akutno inflamovanih promena. U škim i dugotrajnim slučajevima može i pribeći hirurškoj intervenciji sa širo-m i pažljivim odstranjenjem svih si-jsnih kanala i džepova.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...