Lečenje pomoću crnog luka

Crni luk u sebi sadrži mnoštvo korisnih supstanci a od lekovitih materija najbitniji su alicin i glikozidi.

lk

Ima antibakterijsko dejstvo a tradicionalna medicina ga najčešće preporučuje za lečenje kašlja.

Zatim, u slučajevima prehlade i upale sinusa preporučuje se udisanje isparenja koje emituje sveže naseckan luk. Jeste da bi smo tada malo i plakali, ali je utešno saznanje da bi se u isto vreme oslobodili štetnih mikroorganizama nastanjenih na zidovima sluzokože.

Interesntan je podatak da crni luk sadrži i jednu vrstu biljnog hormona koji je sličan insulinu tako da u određenoj meri može vršiti regulaciju šećera u krvi pa je koristan za dijabetičare.

Sadrži vitamine C, B1, B2, E; razne minerale (gvožđe, kalcijum, kalijum, sumpor… ); bogat je folnom kiselinom i može se zaključiti da pozitivno deluje na jačanje organizma i imunitet. Pošto je nepobitno dokazano i široko rasprostranjeno mišljenje o visokim lekovitim moćima belog luka, važno je reći da crni luk krase veoma slične karakteristike, što će posebno znaćiti onima koji ne vole ukus i miris belog luka.

Dakle, crni luk čisti krvne sudove, utiče na smanjenje visokog krvnog pritiska, umanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, podstiče cirkulaciju a sve ovo zajedno blagotvorno deluje na zdravlje srca.

Pozitivno utiče na organe za varenje, pospešuje rad zuči, jača želudac i creva.

Ukoliko se crni luk konzumira u večernjim satima može otkloniti blaže oblike nesanice.

Osim toga, crni luk deluje i kao diuretik (podstiče izbacivanje mokraće), pogotovo u kombinaciji sa peršunom i celerom.

Obzirom na činjenicu da ima izraženo antiseptičko dejstvo, za spoljašnju upotrebu narodna medicina preporučuje primenu sveže naseckanog crnog luka za otklanjanje bradavica, gljivičnih oboljenja, kao i protiv uboda insekata.

Kao i većina zdravih namirnica i crni luk je najkorisniji za organizam ukoliko se konzumira u svežem obliku.

Crni luk, peršun i celer za podsticanje mokrenja

U 1 l vode prokuvati dve glavice crnog luka, 200 gr peršuna i jedan manji celer (sve prethodno očistiti i naseckati na komadiće). Procediti, podeliti u četiri doze i piti u toku dana u jednakim razmacima.

Srodni članci:

Komentari
Loading...