Generic filters
Exact matches only

Lečenje polipa na materici

Polipi na materici predstavljaju vrstu dobroćudnih izraslina koje mogu da se javljaju u unutrašnjosti materice, kao i na grliću. 

ppp

Veoma mali broj slučajeva zabeležen je kod devojaka koje se još uvek nisu porodile, ali su zato česti kod starijih žena, između četrdeset i pedeset godina.

Ove izrasline retko kad mogu da postanu maligne, odnosno da se pretvore u maligne tumore. Njihova veličina može biti različita, od nekoliko milimetara, dok kod nekih žena mogu narasti i po nekoliko centimetara.

Izrasline su poprilično vidljive i one vise na jednoj tankoj peteljci. Lekari za vreme obavljanja pregleda uzimaju uzorak, koji odmah pošalju na analizu kako bi saznali da li je izraslina benigna ili maligna. Tek kada dobiju nalaze, oni postavljaju tačnu dijagnozu i tada određuju koja terapija bi bila najbolja.

Prema mišljenjima lekara osnovni razlog zbog kog dolazi do njihovog nastanka jesu hormoni.

Osobe koje imaju polipe u materici mogu imati problema i sa čestim infekcijama, upalama, kao i slabljenjem imuniteta.

Također, faktori koji imaju uticaja na njihov nastanak su konzumiranje alkohola i cigareta, genetika, fizička neaktivnost, gojaznost.

Simptomi

Simptomi polipa na materici su pojačano krvarenje tokom menstruacije, krvarenje između menstruacija, tačkasto krvarenje nakon polnog odnosa ili vaginalno krvarenje nakon menopauze. Da bi se polipi sa sigurnošću dijagnostifikovali, ginekolozi moraju napraviti posebne preglede unutrašnjosti materice.

Čajevi za polipe na materici

1. čaj mešavina – žalfija, kopriva, neven, kupina, kora hrasta i dve vrste biljnih kapi smanjuje polipe.

2. med i čuvarkuća – 1/2 kg listova čuvarkuće samleti i drvenom kašikom umešati u veću teglu meda, dobro zatvoriti, omotati alufolijom i staviti u frižider na 5 dana. Svaki dan uzimati 2 supene kašike mešavine na prazan želudac, pola sata pre jela (uz malo vode), u trajanju od mesec dana.

3. čaj – jednu kašiku mešavine rusomace, imele, preslice, hrastove ili vrbine kore, verbena i breze preliti šoljom ključale vode. U čaj dodati i par kapi biljnih kapi (od koprive, imele, nevena, maline).

4. čaj – 50g kantariona, 50g lista breze i 50g poljske preslice. Jednu kašiku čaja preliti litrom vode i to piti svaki dan dve nedelje.

5. čaj od majčine dušice – najbolji prirodni lek za regulaciju menstruacije.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...