Generic filters
Exact matches only

Lečenje policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je bolest s kojom se susreće veliki broj žena, a koja dovodi do neravnoteže hormona.

ee 1

 

Može uzrokovati probleme sa mecečnim ciklusom i poteškoće sa trudnoćom. Sindrom policističnih jajnika takođe može uzrokovati neželjene promene u izgledu. Ako se ne leči s vremenom može dovesti do ozbiljnih problema sa zdravljem, poput dijabetesa ili srčanih bolesti.

Sindrom policističnih jajnika je donekle uobičajen, zahvata 1 od 15 žena. Simptomi se često pojavljuju već u tinejdžerskim godinama. Lečenje može kontrolisati simptome i sprečiti dugoročne probleme.

Sindrom policističnih jajnika dovodi do neuravnoteženosti kod hormona. Promena jednog hormona dovodi do promene drugoga, na primer: Uobičajeno jajnici rade mali iznos muških polnih hormona (androgena). Kod sindroma policističnih jajnika, jajnici počinju proizvoditi više androgena.To uzrokuje zaustavljanje ovulacije, dobijanje akni i može uzrokovati ubrzani rast dlaka na telu i licu.

Simptomi sindroma policističnih jajnika

Simptomi znaju biti vrlo blagi. Možete imati samo nekoliko simptomi ili više njih.

Najčešći simptomi PCOS su:

  • akne
  • dobijanje na težini ili problemi sa gubljenjem težine
  • dodatne dlake na licu i telu
  • stanjivanje kose na temenu
  • problemi s plodnošću
  • depresija

Kod većina žena sa sindromom policističnih jajnika razvijaju se male ciste na jajnicima. Ciste nisu opasne nali doprinose do već navedene neuravnoteženosti hormona.

Uzroci sindroma policističnih jajnika

Simptomi sindroma policističnih jajnika su uzrokovani promenama nivoa hormona. Može biti jedan ili više uzroka za te promene.

Čini se da je sindrom policističnih jajnika često uzrokovan genetski, pa je vaša šansa da dobijete bolest veća ukoliko druge žene u vašoj porodici imaju sindrom policističnih jajnika ili dijabetes.

Lečenje sindroma policističnih jajnika

Redovno vežbanje, zdrava ishrana i kontrola težine su ključni tretmani za PCOS. Takođe se mogu koristiti i lekovi za uravnoteživanje hormona. Tretman može smanjiti neželjene simptome i sprečiti dugoročne zdravstvene probleme.

Pokušajte uvrstiti lake vježbe u svakodnevne aktivnosti. Primjerice, hodanje je sjajna vježba koju većina ljudi može obavljati.

Kontracepcijske pilule

One mogu pomoći u smanjivanju simptoma kao što su višak dlaka na licu i akne. One se ipak ne preporučuju ako pokušavate ostati u drugom stanju.

Lek za dijabetes, metmorfin

Može pomoći u vraćanju redovnih menstrualnih ciklusa i plodnosti.

Vrlo je važno često se konsultovati s ginekologom kako bi bili sigurni da je tretman dobar i kako bi probali nešto novo ako je potrebno.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...