Lečenje pilarne keratoze ( guščije kože )

Pilarna keratoza (keratosis pilaris) je često kožno oboljenje, od koga pati oko 50 – 80% adolescenata i 40% odraslih osoba.

lk

Pilarna keratoza ili guščija koža je formiranje hrapavih kvržica na površini kože a uzrok je začepljenje dlačnih folikula. Ljudi pilarnu keratozu obično nazivaju guščja ili pileća koža zbog hrapave teksture koja se formira na površinama kože, npr. na rukama i obrazima. Ove kvržice se u medicini nazivaju keratotične folikularne papule. Mogu da se pojave na bilo kojoj površini kože na kojoj rastu dlake.

Premda je keratoza pilaris dobroćudno oboljenje, može da deluje veoma ružno. Može čak da dovede i do psiholoških problema, posebno zato što se uglavnom javlja kod dece.

Lečenje

Blagi piling morskom solju

Ključ za uklanjanje mrtve kože i otvaranje zapušenih dlačnih folikula je blaga eksfolijacija (piling) koja ne iritira kožu i ne izaziva dodatne probleme.

Koristite blage i prirodne eksfolijante, u koje spada i morska so koja ima antiinflamatorna svojstva, smiruje kožu, uklanja mrtve ćelije kože i održava dobar nivo vlažnosti kože.

Ako želite da smanjite probleme koje vam izaziva guščija koža napravite domaći piling tako što ćete pomešati 2 kašičice morske soli sa 4 kašičice sirovog meda. Sirovi med ima svojstva ovlaživača i prirodan je izvor hranljivih materija i kiselina koje blagotvorno deluju na kožu. Ovu mešavinu ravnomerno nanesite na zahvaćene površine kože nežnim utrljavanjem. Potom ostavite da deluje 15 minuta pa isperite toplom vodom.

Suvo četkanje

Suvo četkanje pomaže da se otvore pore i uklone mrtve ćelije pa guščija koža izgleda mnogo bolje.

Koristite četku od prirodne dlake i dugim pokretima prelazite preko svake zahvaćene površine na telu. Vodite računa da ovo radite pre nego što pokvasite kožu. Četkanje mora da bude veoma nežno da ne bi došlo do iritacije i upale kože. Svrha ovog tretmana je da uklonite mrtve ćelije kože i otpušite začepljene dlačne folikule koji dovode do pojave hrapavih i kvrgavih fleka na koži.

Nakon suvog četkanja se istuširajte na uobičajen način i kožu osušite tapkanjem peškirom. Na zahvaćene površine kože i na celo telo nanesite neko prirodno ulje, kao što je kokosovo.

Blagi sapun

Guščija koža je suva.Koristite prirodne, netoksične i blage sapune za čišćenje osetljivih površina koji neće da iritiraju kožu i izazovu još jače crvenilo ili naslage. Najbolji sapuni za telo se prave od potpuno prirodnih sastojaka i bez ikakvih hemikalija. Jedan od takvih sapuna je i kastiljanski koji se tradicionalno pravi od maslinovog ulja (mora da sadrži više od 50% maslinovog ulja da bi se smatrao kastiljanskim) i toliko je blag da se preporučuje i za kupanje beba.

Svi prirodni sapuni se prave od korisnih sastojaka poput meda, lavande, vitamina E i ulja jojobe. Oni hrane kožu i ne isušuju je, a tako i ne pogoršavaju simptome pilarne keratoze.

Svakodnevna hidracija

Veoma je važno da kožu svakodnevno hidrirate prirodnim, preparatima koji ne izazivaju iritacije. U kombinaciji sa blagim pilingom ili suvim četkanjem, prirodni ovlaživači, poput avokada, koji se nanose na zahvaćene površine pomažu kod ublažavanja crvenila i obnavljanja vlažnosti kože, nakon čega će ona biti sveža i orošena a ne hrapava i isperutana. Kao dodatak, avokado sadrži vitamin A koji je još jedan lek za pilarnu keratozu, pošto ublažava crvenilo i godi ćelijama kože.

Guščija koža može da se hidrira još nekim od prirodnih ovlaživača kao što su kokosovo ulje, aloja vera i ulje jojobe. Jedno od najboljih sredstava za negu kože je kokosovo ulje koje poznato po tome da leči hronična kožna oboljenja.

Ono ima antiinflamatorna svojstva i čisti, vlaži i zaceljuje kožu. Nakon tuširanja nanesite kokosovo ulje na čitavo telo (posebno na površine koje su crvene i hrapave) dok je koža još mokra. Potom sačekajte da se koža osuši prirodno na vazduhu, a možete da je osušite i tapkanjem peškirom.

Ovlaživači vazduha

Budući da se simptomi pilarne keratoze obično pogoršavaju tokom zimskih meseci, kada je koža inače suvlja, ovlaživač vazduha u spavaćoj sobi može da vam pomogne da ublažite flekavost i crvenilo kože. Ono što isušuje vašu kožu je niska vlažnost vazduha. Stoga, ovlažavanje vazduha u životnom prostoru, posebno noću kada provodite najviše vremena u zatvorenom, može da vam pomogne da ublažite simptome koje izaziva guščija koža.

Antiinflamatorne namirnice u ishrani

Konzumiranje antiinflamatornih namirnica je dobra ideja za ishranu pacijenata kod kojih se javila keratoza pilaris, pošto one time što leče i hidriraju organizam ujedno mogu da ublaže i simptome. Ove namirnice obezbeđuju esencijalne vitamine i minerale koji su organizmu potrebni za normalan rast ćelija kože, lečenje lezija i hidraciju kože. Jedite dosta zelenolisnog povrća koje je bogato antioksidantima, cvekle koja pomaže obnavljanju ćelija i bobica koje smanjuju otoke.

Takođe za osobe koje muči guščija koža je važno da jedu što više namirnica koje sadrže omega 3 masne kiseline, poput divljeg lososa, jer one sadrže moćne antiupalne supstance. Naravno, pijte dosta vode tokom dana da biste održavali hidriranost organizma.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...