Lečenje mirisom ili aromaterapija

Tradicionalni način lečenja zauzeo je visoko mesto među popularnim metodama za koje se odlučuju pacijenti širom sveta. Radi se o pomalo nekonvencionalnim metodama lečenja koje su nakon dugog niza godina pokazale i više nego uspešne rezultate. Među njih se ubraja i lečenje mirisom, poznatije kao aromaterapija.
aro

Aromaterapija je jedan od najstarijih načina lečenja koji postoji od naranijeg doba. Aromaterapija ili lečenje mirisom je holistička i komplementarna metoda isceljivanja. Zašto holistička?

Zbog toga što svaku osobu posmatra na nekoliko načina,  mentalno, duhovno i fizički , posmatrajući pritom i životni stil osobe te sve ostale karakteristike koje se vrte oko njenog načina života. Komplementarna je zbog toga što ne stoji samostalno nego se povezuje i s drugim granama alternativne medicine.

Prednost lečenja mirisom je u tome što se može izvesti na nekoliko lokacija, pa tako i kod kuće, odnosno u svim područjima života. Obogaćuje telo čoveka, smiruje duh i rešava emocionalne tegobe.
Aromaterapija je dio fitoterapije, gde se naglasak stavlja na kontrolisano korišćenje eteričnog ulja i esencija u svrhu očuvanja kako zdravlja, tako duha i tela. Esencijalna ulja poznata su po svom posebnom mirisu. To su hlapljive smese različitih spojeva koji nastaju kao metabolički produkt biljke.

Aromaterapija se pokazala učinkovitom kao preventivna metoda u lečenju trudničkih tegoba, pomoću koje se mogu smiriti promene raspoloženja u trudnoći te pojačati pozitivni osećaji koje trudnica može imati.

Iznimno je korisna kod uklanjanja glavobolje. Eterična ulja na prirodnoj osnovi pomoći će vam da pojačate koncentraciju u svakodnevnom životu bilo da ste na poslu, ili možda kod kuće. Pomažu i kod opuštanja.

Među najtraženijim uljima su ona koja u sebi imaju antistres delovanje poput lavande, pomorandže, ruzmarina, limuna i eukaliptusa. Pepermint i grejp će vam pomoći održati koncentraciju dok će lavanada pružiti umirujući osećaj.

Autor: S.Š.

 

 

Komentari
Loading...