Lečenje gnojnih bubuljica

Vlažno okruženje, odeća napravljena od sintetičkih vlakana, kao i upotreba preparata koji maste kožu može pogoršati stanje gnojnih bubuljica.

 

Sledeći postupci su korisni za sprečavanje pojave gnojavih bubuljica na leđima:

Higijena

Nije suvišno ponovo potencirati higijenu leđa upravo zato što je ovaj deo kože najteže dostupan i oku i rukama. Ukoliko niste dovoljno razgibani i s naporom dosežete do svakog kutka ovog dela tela nabavite sebi neko pomagalo u vidu četke ili spužve sa dužom drškom za masažu leđa. Ukoliko samo površno i s mukom perete leđa sigurno nećete ukloniti izumrli sloj ćelija kao ni sve nečistoće. U porama će ostati nepoželjna mešavina bakterija i nečistoća i eto odličnih uslova za razvoj gnoja i bubuljica. Leđa perite blagim biljnim sapunom bez sulfata ili nekim drugim blagim sredstvom. Uverite se da ste posle pranja kose dobro isprali ostatke šampona i regeneratora koji su se slivali niz leđa.

struggle 3805349 960 720
Foto: pixabay

Izbegavajte određene lekove

Neki lekovi, uključujući androgene (muške polne hormone) i litijum, mogu povećati izglede za pojavu bubuljica. Ukoliko uzimate bilo koji od sličnih lekova, popričajte sa svojim lekarom o mogućnosti alternativne terapije.

Ograničite upotrebu masnih preparata za negu kože

Nastojte da ne upotrebljavate kozmetičke ovlaživače, sredstva za zaštitu od sunca i druge masne proizvode za negu kože leđa jer oni zapušavaju pore i dovode do nastanka gnojavih bubuljica. Umesto ovih potražite preparate koji su označeni kao nekomedogeni što znači da ne stvaraju mitisere i bubuljice.

Eliminišite pritisak sa leđa

Ukoliko imate naviku da nosite ranac on stvara pritisak na kožu leđa, sprečava ventilaciju kože ili pak stvara povoljne uslove za pojačano znojenje. Zamenite ranac nekom drugom vrstom torbe na izvesno vreme. Nosite uvek isključivo majicu od čistog pamuka. Ukoliko se bubuljice povuku, rešili ste problem.

Lečite bubuljice na leđima

To što se nalaze na mestu skrivenom od pogleda ne znači da je njihovo lečenje manje važno. Uvek imajte na umu da infekcija koja je prouzrokovala gnojnu upalu na koži može prodreti sa tog mesta dublje u organizam.

Pokušajte sa preparatima protiv bubuljica

Ovi se proizvodi mogu pomoći da stavite pod kontrolu pojavu gnojnih bubuljica na leđima. U njima se nalaze aktivni sastojci kao što su benzoil peroksid, salicilna kiselina rezorcinol ili sumpor.

Posetite dermatologa

Ukoliko preduzete mere nisu urodile plodom posavetujte se sa dermatologom. Lekar specijalista će ispitati poreklo bubuljica, uzeti neophodne briseve i dati savet i ukoliko je neophodno prepisati lek koji će vam pomoći da kontrolišete pojavu gnojnih bubuljica na leđima.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...