Generic filters
Exact matches only

Lečenje GERB

GASTROEZOFAGEALNA REFLUKSNA BOLEST

Terapija obično zavisi o težini simptoma.

Blagi simptomi
Pacijenti blage simptome često pokušavaju ukloniti samostalno, bez posete lekaru, promenom prehrambenih navika i / ili lekovima koji neutrališu kiselinu.

gorusica_simptomi

Lekari preporučuju sledeće promene ishrane i životnog stila:

Prestanak pušenja – pušenje smanjuje količinu pljuvačke u ustima i grlu. Pljuvačka doprinosi neutralizaciji povraćene kiseline. Pušenje takođe snižava pritisak u donji sfinkter jednjaka te provocira kašljanje i česte epizode ​​vraćanja kiseline u jednjak.
Izbegavanje hrane koja uzrokuje refluks – određene vrste hrane uzrokuju opuštanje donjeg sfinktera jednjaka. Pacijenti obično sami prepoznaju s vremenom o kojoj se hrani radi. Uopšteno, preporučuje se izbegavanje preteranih količina kofeina, čokolade, masne hrane, alkohola i peperminta. Iako se često govori kako se ne sme jesti kisela hrana, tu je potrebno naglasiti kako se simptomi GERB ne javljaju zbog kiselosti hrane koju čovek pojede nego zbog kiseline koja se stvara u želucu.

Izbegavanje kasnih obroka – ležanje sa punim stomakom povećava verovatnoća regluksa. Ne bi trebalo da zauzima ležeći položaj tri sata nakon obroka.

Gubitak prekomerne telesne mase – kod vrlo gojaznih osoba, mršavljenje ublažuje simptome refluksa.
Podignuti glavu pri spavanju petnaestak do dvadeset centimetara iako pacijenti gorušicu imaju obično dva-tri sata nakon obroka, neke gorušica budi usred noći. U ovom slučaju je korisno podignuti uzglavlje na viši nivo. Gornja strana kreveta se može uzdignuti podupiračima od blokova ili drveta, ili se može staviti sunđer odgovarajućeg oblika pod dušek. Nije preporučljivo podizati uzglavlje dodatnim jastucima jer se na ovaj način telo stavlja u neprirodan položaj i mogu nastati bolovi u leđima. Jastucima se takođe telo dovodi u položaj u kojem pritisak u želucu može biti povećan te se pojačati refluks.

Izbegavanje uske odeće – uska odeća može povećati pritisak u želucu te pogoršati simptome.
Podsticanje stvaranja pljuvačke žvakaćim gumama ili tvrdim bombonama – na ovaj se način “čisti ” kiselina koja je ušla u jednjak.
Jedenje manjih obroka – manji obrozi neće uzrokovati preterano rastezanje želuca te će smanjiti verovatnoću nastanka refluksa.
S lekarom razmotriti sve lekove koji se uzimaju – lekovi kojima se leče druge zdravstvene tegobe mogu doprinositi simptomima.

Umereni ili teški simptomi
Pacijenti sa srednje teškim ili vrlo teškim simptomima, komplikacijama GERB ili blagim simptomima koji ne odgovaraju na promene životnog stila leče se propisanim lekovima. Većina pacijenata leči se sredstvima koja smanjuju proizvodnju želudačne kiseline. Zbog različitog mehanizma delovanja lekova, lekar odlučuje koji lek propisati zavisno o simptomima, ranijem odgovoru na terapiju te rezultatima pretraga.
Lekovi su uopšteno vrlo sigurni, a glavni nedostatak im je financisjke teret zbog potrebe za njihovim čestim i dugotrajnim uzimanjem.

 

Centarzdravlja.rs

Komentari
Loading...