Lečenje disajnih puteva maslačkom

Maslačak je dugo vremena bio nepravedno svrstavan u korov i kao takav bez neke velike uloge u životu čoveka.

maslač

On je puno više od toga, a danas je poznat kao izuzetno lekovita i jestiva biljka idealna za proletnje čišćenje organizma, što je svakom i više nego dobrodošlo. Sadrži preko 30 sastojaka koji pomažu prilikom otapanja organskih otpadaka koji mogu naštetiti organizmu čoveka.

Med sa maslačkom odličan je za lečenje disajnih puteva te za sve one koji imaju problema s disajnim putevima i grloboljom, probavnim smetnjama i bolovima u želudcu.

Recepti:

1. Potrebno vam je 700 cvetova, 5 kg šećera, 5 litara vode, 7 limuntosa, a umesto limuntosa može 7 svežih limuna, koji se iseku na kolutiće.

Priprema:  Kuvati maslačak bez šećera 1 sat, pa ga procediti, dodati šećer pa ga kuvati sat vremena.

2. Potrebno: 300 g žutih cvetova maslačka, 1 limun, pola pomorandže, 1 kg nerafinisanog šećera, 1 litra vode.

Priprema:  Uzmite 300 g žutih cvetova maslačka i stavite u hladnu vodu te pustite da se voda lagano zagreje. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji preko noći. Drugi dan uzmite cedilo i procedite te pomešajte sa šećerom, limunom i pomorandžom. Lonac ponovno stavite na laganu vatru. Smesu ohladite i pazite kako bi postignuli određenu gustinu, pošto med ne sme biti previše gust, a niti jako redak. Najbolji način je mešati svo vreme.

Komentari
Loading...