Lečenje čireva na koži

Ove neprijatne, ponekad i bolne promene – mogu se pojaviti na svim delovima tela.

 

Obično se javljaju na preponama, kao i na ostalim delovima tela pokrivenim dlakama (genitalije, pazuh i sl). Ne zaobilaze ni unutrašnju stranu butina, no znaju se pojaviti i na licu.

Ove bolne kožne promene najčešće se povezuje sa bakterijskim infekcijama. Međutim, u većini slučajeva ta infekcija je samo posledica već nastalog procesa. Za čir na koži uzrok često nije poznat.

U zavisnosti od vrste, on može biti znak ozbiljnog pada imuniteta, a nekad i postojanja maligne bolesti u organizmu. Širok je spektar oboljenja koja se mogu manifestovati neuglednim prištevima, stoga ovaj problem ne treba olako shvatati. Ako primetite gnojne, upaljene promene na koži, obratite se vašem dermatologu što pre.

Pomoć kod čireva

U apotekama se može pronaći i tzv crna mast za čireve, ali je nikako ne uzimajte bez prethodne preporuke lekara. S napredovanjem bolesti čirići se spajaju, formirajući fistule, tj. tunele ispod kože. Oni povremeno bolno otiču, i iz njih curi gnoj, ali u njemu obično nema bakterija.

S vremenom se kanali uvećavaju, a mirni periodi bolesti sve se više skraćuju. Ukoliko se formirao pomenuti kanal, neophodna je hirurška intervencija kako bi se isti potpuno uklonio. Sadržaj koji se drenira vrlo neprijatno miriše, a to obolelom dodatno otežava situaciju i čini da se oni kasno jave lekaru. Treba postupiti upravo suprotno, čim se javi gnojni čir na koži idite kod lekara.

Čirevi na licu kao posledica akni

Čir na koži ne zaobilazi ni lice. Najčešće je posledica težih akni, i to u periodu od puberteta do 40. godine. Leče se tretinoinom. Terapiju treba započeti što pre, kako bi se sprečilo stvaranje ožiljaka, kao trajnih posledica na i licu i telu. Ženama se u nekim situacijama savetuje i hormonalna terapija. Ako imate potkožni čir na licu koji nikako ne prolazi, obavezno idite dermatologu.

Lečenje čira pomoću antibiotika

Za lečenje čira na koži (naročito u predelu kose) koriste se različiti losioni, uz višemesečno uzimanje antibiotika ili tretinoina. Povremeno je neophodno rasecanje gnojnog sadržaja. Stanje je veoma bolno, a kad prođe, iza sebe ostavlja ožiljnu alopeciju, to jest nedostatak kose uz široke ožiljke. Osnovno lečenje podrazumeva upotrebu lokalnih i sistemskih antibiotika, kao i izotretinoina.

Antibiotici su najbolji lek za čir na koži. Ipak, ponekad je neohodno da hirurg najpre raseče gnojni sadržaj pa se nastavlja sa medikamentoznom terapijom. Ukoliko se na koži često pojavljuje gnojni prišt, potrebno je raditi testove iz krvi. Tako se utrvrđije da li obolela osoba ima neki imunološki deficit ili povišen nivo šećera u krvi.

Lečenje prirodnim lekovima

Za lečenje bolnih čireva najbolje su se pokazale tople obloge od lekovitog bilja. Naročito je efikasan list kupusa za ovu namenu. On će pospešiti brže izvlačenje gnoja.

Priprema se veoma jednostavno:

Potpopite poveći kupusov list jedan minut u proključalui vodu. Izvadite ga i kratko prohladite. Potom ga zamotajte u gazu i privijte na mesto gde vam se nalazi čir na koži. Ceo postupak ponavljajte tri puta tokom dana, sve do potpunog izlečenja.

Nezaobilazni crni luk

Ova po mnogima omiljena namirnica ima izuzetno lekovito delovanje. Crni luk je moćan antiseptik i sadrži brojne korisne materije u svom sastavu. Za čir na koži je provereno efikasan, jer sprečava infekcije.

Primenite ga na jedan od sledećih načina:

Veću krišku crnog luka, direktno prislonite na bolnu regiju. Drugi metod je da ga zagrejete malo na ringli, pa tako zapečen prelijete uljem i stavite na mesto čira. Sve previjte sa gazom i mirujte narednih 5 sati.

Komentari
Loading...