Lečenje bubrega prirodnim lekovima

Bubrezi izlučuju otpadne produkte metabolizma (urea, keratin, mokraćna kiselina, bilirubin), razne toksine i dodatne tečnosti iz vašeg tela.

Simptomi otkazivanja bubrega uključuju pospanost, manji protok urina u mokrenju, zadržavanje vode, glavobolju, fizičku neaktivnost, slabost, zbunjenost, bol u prsima, umor, bol u stomaku ili mučninu.

Predstavljamo vam neke od prirodnih lekova koji su mnogima bili od velike pomoći kod lečenja upale bubrega.

Voćni sok

Voćni sok ne samo da vrši hidrataciju vašeg tela, nego takođe pruža telu obilje hranjivih materija, vitamina i minerala.

Štaviše, bolesnici s zatajenjem bubrega, kamenom u bubregu i bolesti bubrega trebali bi svakodnevno piti voćne sokove, jer ti sokovi mogu pomoći da se uklone toksini iz organizma.

Postoji niz voćnih sokova koje možete konzumirati poput narandže, limuna, grožđa, brusnice, jabuka, itd.

Ako imate upalu bubrega, trebali bi piti i sok od šargarepe. Sok treba biti svež, a možete da u njega dodate i sok od limuna i med.

Dobro je popiti jednu čašu soka dnevno, naročito u jutarnjim satima, na prazan stomak, kako bi imao što bolje dejstvo.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice često je konzumiran zbog svojih lekovitih svojstava. Čaj od kamilice sadrži antibakterijska svojstva i antioksidativne efekte koji mogu pomoći u jačanju imuniteta.

Snažan sistem imuniteta igra važnu ulogu u zaštiti vašeg tela od bolesti poput infekcije, groznice i bolesti bubrega.

Štaviše, čaj od kamilice smatra se vrstom kućnih lekova za zatajenje bubrega, koji pomaže da bubrezi isperu toksine i otpad iz tela.

Dijabetes može dovesti do zatajenja bubrega. Mnoge su studije pokazale da je čaj od kamilice delotvoran u regulisanju nivoa glukoze u krvi u vašem telu.

Koren sleza

Koren sleza povećava protok urina zbog svojih diuretskih svojstava. Može pomoći telu da ispere minerale i toksine iz bubrega, kao i iz bešike.

Studije su otkrile da je koren sleza veliki izvor antioksidansa koji mogu pomoći da zaštitite svoje ćelije i telo od oštećenja slobodnih radikala, podstičući zdravlje bubrega.

Aloe Vera

Aloe Vera sok je napunjen hranjivim materijama i ima ne samo antiseptička nego i protivupalno svojstva, stoga je sjajna ideja da pijete sok od Aloe Vere zajedno s medicinskim tretmanima za bolesne bubrege.

Može učvrstiti proces ozdravljenja i dati vam značajno olakšanje za neugodne simptome.

Vitamin C

Vitamin C igra važnu ulogu u borbi protiv zatajenja bubrega i infekcija bubrega. To je zato što vitamin C povećava kiselost u bubregu, i onemogućava rast bakterija. Štetne bakterije ne mogu živeti u kiseloj okolini.

Vitamin C takođe podstiče funkciju imunološkog sistema koji je koristan u borbi protiv zdravstvenih problema i učvršćavanja procesa ozdravljenja.

Stoga, kako bi poboljšali simptome zatajenja bubrega i lečili ih, svakodnevno trebate povećati unos vitamina C.

Međutim, najbrži način za povećanje unosa vitamina C je uzimanje dodataka ili tableta. To zahteva recept i nadzor lekara.

Bolest bubrega može uzrokovati umor, pospanost, zbunjenost, upornu mučninu i bol.

Ako je bol uzrokovana zatajenjem bubrega nepodnošljiva, trebali bi konzumirati sok od limuna svakodnevno. Pijenje soka od limuna može ukloniti toksine i otpad iz kože.

Iscedite sok od limuna, dodajte ovaj sok u čašu tople vode, dobro promešajte i pijte ga ujutro na prazan stomak. Ako želite postići zadovoljavajući rezultat, trebate ga piti svakodnevno.

Pijte puno vode

Niko ne može poreći važnu ulogu vode u našem zdravlju. Osobe koje imaju zatajenje bubrega i bolesti bubrega trebaju unositi više vode dnevno.

Voda štiti bubreg od pogoršanja uzrokovanog nakupljanjem višaka otpada i otpadnih proizvoda u bubrezima.

Voda čisti i čini bubrege zdravim ispirući toksine i otpad.

Stoga, čak i ako niste žedni ili zahvaćeni nikakvim infekcijama, još uvek morate piti najmanje 8 do 10 čaša vode tokom dana.

Natrijum bikarbonat ili soda bikarbona

Natrijum bikarbonat u obliku je finog praha. Ima slan ukus i alkalna svojstva, i koristan je u našem životu zbog raznih namena, od čišćenja, kuvanja, dezodoransa, pasta za zube i šampona, do medicinske upotrebe.

Medicinska upotreba uključuje podizanje nivoa pH, lečenje alergijskih reakcija uzrokovanih otrovom, davanje značajnog olakšanja kod bolesnika sa bolestima bubrega.

Mnogi ljudi koji primaju tretman s natrijum bikarbonatom mogu osetiti brz napredak i kod otkazivanja bubrega.

Soda bikarbona je jedan od delotvornih domaćih lekova kod otkazivanja bubrega i poboljšanja kvaliteta života.

Ako želite postići zadovoljavajući rezultat, svakodnevno bi trebali piti rastvor sode bikarbone u čaši vode.

Špargla

Ovo zeleno povrće vekovima se smatra prirodnim lekom kod otkazivanja bubrega, lečenju bubrežnih bolesti i kod oštećenja urinanog sistema.

Ovo povrće je veliki izvor prirodnih jedinjenja kao što su saponini i glikozidi. Štaviše, poseduje značajne antireumatske, diuretske i efekte čišćenja krvi.

Redovna konzumacija špargle, veruje se, podstiče proizvodnju urina, poboljšava ćelijsko delovanje bubrega, smiruje sistem mokraćne bešike i otapa soli i kiseline koje stvaraju kamen u bubregu.

Međutim, nije sve povezano s šparglama dobro za pacijente s bolesnim bubrezima.

Važno je napomenuti da špargla ima visoki sadržaj fosfora i kalijuma, pa može stvoriti problem.

Lekari uvek savetuju da smanjite količinu dnevnog unosa fosfora, kalijuma, natrijuma i belančevina kada patite od otkazivanja bubrega i bolesti bubrega.

Stoga je važno da uradite testove krvi i pitate svog lekara jesu li nivoi fosfora i kalijuma normalni.

Ako su u normali, možete jesti šparglu bez ograničenja. Ako ne, ograničite potrošnju.

Lubenica

Lubenica se smatra jednim od mogućih prirodnih lekova kod otkazivanja bubrega i bolesti bubrega iz sledećih razloga. Prvo, lubenica je slaba sa fosforom i kalijumom.

Lekari uvek savetuju pacijente s bubrežnim problemima da ograniče unos fosfora i kalijuma, budući da su fosfor i kalijum, dva minerala koja dovode do disfunkcije bubrega.

Drugo, lubenica se sastoji od 92 odsto vode koja pomaže bubrežnom i mokraćnom sistemu da iscrpi akumulirane otrovne i otpadne proizvode.

Zapravo, redovno konzumiranje lubenica može rastvoriti i kamence u bubregu.

Međutim, važno je napomenuti da je lubenica vrlo bogata prirodnim šećerom, pa pacijenti s zatajenjem bubrega i drugim bolestima bubrega uzrokovanim dijabetesom ne smeju jesti previše lubenice.

Đumbir

Đumbir je prirodni lek za otklanjanje bolesti bubrega. Mnogi bolesnici pronašli su veliko poboljšanje nakon uzimanja dodataka đumbira.

Đumbir sadrži gingerol, aktivni sastojak koji može pomoći u borbi protiv širenja bakterija u bubrezima.

Da bi poboljšali stanje, svakodnevno bi trebali piti čaj od đumbira.

Iako je moguće koristiti biljne dodatke poput đumbira za lečenje hroničnog zatajenja bubrega, dodaci đumbira mogu imati kontaminante i sadržati veliki izvor kalijuma koji bi trebao biti ograničen kod bolesnika s zatajenjem bubrega i bubrežnih bolesti.

Daljnja istraživanja potrebna su da bi se utvrdilo jesu li dodaci đumbira korisni u lečenju zatajenja bubrega, a da ne uzrokuju ozbiljne neželjene nuspojave i rizike.

Trešnje

Trešnje mogu poboljšati funkciju bubrega. Preporučljivo je za pacijente s bolesnim bubrezima da uključe trešnje u redovnu ishranu.

Ovo voće sadrži veliki izvor hranjivih materija kao što su vitamin C, vitamin K, vitamin B6, folat, citrat i magnezijum.

Sadržaj citrata u trešnjama delotvoran je u smanjenju mokraćne kiseline u krvi i time smanjuje rizik od razvoja artritisa i gihta.

Trešnje su veoma korisne za zdravlje.

Redovna potrošnja može podstaknuti imunološki sistem i ojačati proces ozdravljenja.

Cimet

Cimet je jedan od prirodnih lekova za zatajenje bubrega i bolesti bubrega zbog svoje sposobnosti regulisanja nivoa glukoze u telu.

Dodavanje cimeta u redovnoj ishrani može pomoći u upravljanju glukozom, štiteći vaše zdravlje od poremećaja šećera u krvi.

Višak glukoze može povećati rizik od razvoja dijabetesa i zatajenja bubrega.

Cimet možete staviti u čaj ili kafu.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je veliki izvor hranjivih materija i nezasićenih masti. Nedavna studija otkrila je da uključivanje maslinovog ulja u dnevnu ishranu može dati značajan napredak kod otkazivanja i drugih bolesti bubrega.

Maslinovo ulje sadrži aktivne sastojke koji su korisni u poboljšanju života pacijenata s hroničnim zatajenjem bubrega i pojačavaju zdravlje bubrega.

Ekstra devičansko maslinovo dodajte salatama, nemojte ga kuvati ili pržiti jer hranjive materije ovog ulja nestaju na toploti.

Luk

Kao i beli luk, crni luk je takođe jedan od izvrsnih prirodnih lekova za bolesti bubrega. Ne samo beli luk nego i luk imaju kvercetin. Kvercetin, snažan flavonoid, sadrži antioksidativna svojstva i sposobnosti za ublažavanje nadražaja i crvenila.

Štaviše, istraživanje je pokazalo da je kvercetin efikasan u zaštiti bubrega od štete uzrokovanih pušenjem.

Čak i ako ste nepušači, redovno konzumirajte luk. Kvercetin podstiče metabolizam masti i održava zdravlje bubrega.

Ako tražite hranu koja može poboljšati zdravlje bubrega i lečiti simptome zatajenja bubrega, ne biste trebali zanemariti luk.

Uva

Uva se koristila kao tradicionalna biljka Indijanaca za infekcije mokraćne bešike i bubrega. Štaviše, takođe pomaže u lečenju otkazivanja bubrega zbog svojih diuretskih svojstava.

Pre korišćenja ove biljke kao prirodnog lek za otkazivanje bubrega, pažljivo se posavetujte s lekarom.

Važno je napomenuti da se ovaj biljni čaj – uvin čaj, ne preporučuje za trudnice i dojilje.

Paradajz

Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Redovna potrošnja može pomoći kod mnogih zdravstvenih tegoba i bolesti.

Paradajz sadrži hranje materije, vitamine i minerale poput vitamina K, vitamina A, C, B6, bakra, folata i tiamina.

Paradajz sadrži mnoga korisna svojstva koja oslobađaju od bolova u bubrezima i poboljšavaju simptome zatajenja bubrega.

Ako patite od zatajenja bubrega, redovno biste trebali piti sok od paradajza.

Azijski ginseng

Ginseng je veoma koristan u lečenju različitih bolesti i jačanju fizičkog zdravlja pacijenata. Ginseng smanjuje visinu glukoze u krvi, reguliše lipide i jača imunitet bolesnika.

Uzimanje ginsenga je preporučljivo za pacijente koji pate od otkazivanja bubrega zbog toga što ginseng može olakšati mnoge simptome ovog stanja kao što su visoki krvni pritisak, anemija i umor.

Bolesnici s otkazivanjem bubrega mogu doživeti simptome hiperholesteremije i proteinurije, što dvostruko povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i pretnja je po život pacijenta.

Ginseng igra važnu ulogu u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Stoga, ginseng može lečiti i sprečiti otkazivanje bubrega.

Ginseng čaj je dobar za imunitet i može ojačati imunološku funkciju tela.

Dostupan je u kapsulama, tinkturi i čaju.

Iako azijski ginseng ne pokazuje nikakve neželjene nuspojave, pažljivo se posavetujte s lekarom pre uzimanja.

Maslačak 

Svi delovi maslačka poput korena, lišća i cveta su jestivi dok su neki delovi lekoviti. Maslačak se smatra jednim od najefikasnijih prirodnih lekova za zatajenje bubrega.

Sadrži minerale, proteine, poseduje diuretska svojstva i vitamine.

Stoga može pomoći u lečenju zatajenja bubrega i učvršćenju zdravlja bubrega.

Štaviše, ova biljka je takođe korisna za povećanje izlučivanja i proizvodnje urina.

B vitamini, vitamini A, C i D prisutni su u lišću maslačka. Maslačak sadrži minerale poput kalijuma, gvožđa i cinka.

Ne samo listovi maslačka nego i korenje maslačka može efikasno i prirodno lečiti zatajenje bubrega.

Korenje maslačke smanjiće učestalost infekcija urinarnog sistema zbog antibakterijskih svojstava.

Maslačak ima i antiupalna svojstva koja pomažu u rastvaranju bubrežnih kamenaca.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...