Generic filters
Exact matches only

Lečenje bronhitisa kod dece

Akutni bronhitis je jedna od najčešćih dijagnoza u ambulanti opšte prakse.

b

Kašalj je najčešći simptom akutnog bronhitisa a posle nekoliko dana počinje izbacivanje sekreta uz propratne simtome kao što su kratkotrajno lako povišena temperatura, dispneja, promuklost, osećaj struganja ili pištanja u grudima i malaksalost.

Dečiji bronhitis se u medicini najčešće leči antibioticima koji imaju i svoje loše strane. U svakodnevnoj lekarskoj praksi antibiotici se dosta često čak i previše prepisuju, što vodi povećanju rezistencije na lekove, neželjenim efektima i nepotrebnim troškovima lečenja.

Zato je dobro okrenuti se prirodi jer nam ona nudi odličan lek protiv bronhitisa a to je guščija mast.

Način lečenja:

Guščiju mast (može i loj) u debljem sloju namazati detetu na gole grudi. Tretirano mesto prekriti gazom ili krpom da ne uprlja odeću. Za vreme tretmana dete staviti u ležeći položaj i utopliti tj. prekriti ga pokrivačem preko grudi. Dete bi tako trebalo da miruje bar jedan sat. U toku dana ovo ponoviti bar dva puta. Treći put (uveče pre spavanja) ponoviti postupak i ostaviti guščiju mast detetu na grudima da deluje preko cele noći.

Preko dana dobro je davati mu da pije što toplije mleko u kojem je rastvoren med. Na jednu šolju mleka stavlja se jedna supena kašika meda. U nedostatku meda može poslužiti i šerbet. Sve ovo ponavljati nekoliko dana, tačnije dok se ne postigne potpuno izlečenje.

Napomena:

Ovaj recept može se primeniti i kod lečenja zapaljenja pluća kako kod dece tako i kod odraslih.

Srodni članci:

 

Komentari
Loading...