Generic filters
Exact matches only

Lečenje bradavica- Saveti

Bradavice su promene na koži koje nastaju zbog delovanja humanog papilomavirusa u epidermisu kože.

bb 1

Mogu se naći kao pojedinačne promene na koži ili sluznicama, ali se češće vide multiple bradavice. Izgled i veličina bradavica zavise od toga gde ih nalazimo, jer mogu promeniti izgled zbog traumatizacije i iritacije kože.

Bradavice mogu trajati godinama, ali je vreme njihovog trajanja varijabilno isto kao što je varijabilno trajanje njihovog lečenja. Nakon nekoliko meseci može doći do potpunog povlačenja, međutim mogu biti prisutne godinama, a mogu se nakon nekog vremena pojaviti na drugom mestu.

Obične bradavice (verrucae vulgares) mogu se pojaviti bilo gde na koži. Ipak su najčešće lokalizirane na mestima pritiska na kožu kao što su prsti, laktovi, kolena ili tabani. Često se nalaze ispod nokta i tada su izrazito bolne. Izgledaju kao oštro ograničeni čvorovi čija je površina gruba, mogu biti pravilnog, okruglog ili nepravilnog oblika. Različite su boje, žute, svetlosive, smeđe ili sivocrne. Veličina varira od nekoliko milimetara do otprilike 1 centimetar.

Poseban oblik bradavica nalazimo na tabanima. Nazivaju se verrucae plantares. Zbog pritiska ove bradavice imaju ravnu površinu i često se javljaju u grupama. Najčešće se nalaze na mestima najvećeg pritiska kao što su peta ili prsti, pa izazivaju bolove prilikom hodanja ili trčanja.

Kod dece često se javljaju verrucae planae juveniles – mladenačke bradavice koje su ravne, malo su izdignute iznad nivoa kože, imaju glatku površinu i žutosmeđe su boje. Vrlo često nalaze se na licu, a najčešće ih ima mnogo jer se prenose autoinokulacijom.

Ostali oblici koji se javljaju su tzv. filiformne veruke – končaste bradavice koje su uske i dugačke i obično takve oblike nalazimo na očnim kapcima, vratu, usnicama i na drugim mestima na licu. Česte su kod muškaraca jer se prenose tokom brijanja autoinokulacijom.

Bitna grupa bradavica su tzv. šiljaste bradavice, genitalne bradavice ili kondilomi (condilomata acuminata) koje nastaju delovanjem određenih tipova virusa na anogenitalnoj sluznici, a vrlo retko i na sluznici usne šupljine.

mm

Lečenje

Lečenje zavisi od vrste bradavica, mesta na kom se nalaze, njihovom trajanju, od godišta bolesnika, pa i od toga kako su reagovale na neki već upotrebljeni oblik terapije. Većina bradavica se u nekoliko godina spontano povuče. Međutim u oko 35% bolesnika se ponovno javljaju na istim ili novim mestima. Metode kojima se uklanjaju uključuju krioterapiju (zaleđivanje) tečnim azotom u trajanju oko 30 sekundi (ova terapija je delotvorna ali je ponekad treba ponavljati nakon 2 do 3 nedelje), elektrokoagulaciju i ekskohleaciju koje mogu ostaviti ožiljke, premazivanje kolodijem ili premazivanje 40%-tnom salicilnom kiselinom koji izazivaju ljuštenje.

Ravne bradavice kod mladih mogu se lečiti vitaminom A u kremi ili gelu ili sredstvima koja izazivaju jače ljuštenje.

Lečenje kondiloma ili polnih bradavica obično je dugotrajno jer su recidivi česti, pa lečenje treba ponavljati. Mogu se ukloniti elektrokauterizacijom, laserom, krioterapijom ili hirurškom ekscizijom. Različiti lekovi koji se apliciraju direktno na lezije, kao što je npr podofilin ili preparati interferona, moraju se upotrebljavati višekratno i ponekad zahtevaju nedelje i mesece lečenja. Posebno je važno rano otkrivanje i redovno praćenje žena kod kojih postoje promene na vratu materice zbog opasnosti od razvoja kancerogenog obolenja.

Srodni članci:

Komentari
Loading...