Lečenje bolesti usne šupljine prirodnim putem

Kod svih bolesti usne šupljine  zabranjeno je da se puši i da se zadržava  u prostorijama u kojima se puši. Isto tako, zabranjeni su hladni i vrući napici. a preporučuje se samo kuvana hrana.

žvale

Ličenje nije vremenski ograničeno, a preporučeni lekovi upotrebljavaju se do potpunog  izlečenja.

Postoji nekoliko vrsta upala usana, a dele se prema zakonima i području koje je zahvatila upala. Međutim, najčešće se pojavljuje tzv. sunčana upala usana (cheilitis solaris) i žvale (angulus infectiosus oris).

Sunčana upala usana javlja se sa jačim otokom, peckanjem, svrabom i ljuštenjem.

Žvale su bolest sluznice u uglovima usana. Koža i sluznica su crvene, ispucane i prekrivene žutim krastama. Bolest se uglavnom prenosi zajedničkom posudom za piće, a mogu je prouzrokovati nestručno izrađena zubna pomagala.

Lečenje pomoću čaja

Lečenje svih vrsta upala sluznica sprovodi se na sledeći način.

Sastav čaja:

  • 40 g stabljike ive trave,
  • 30 g listova kadulje
  • 30 g bele imele

Pripremanje i primena čaja: Trave usitniti, izmešati i kuvati umeren čaj. Piti 6 puta dnevno po pola dl. Pod umerenim čajem podrazumevamo čaj koji se priprema tako da se u 1 litru proključale vode stavi 5 g mešavine trava te kuva poklopljeno 1 minut. S tim čajem 5 do 6 puta dnevno namočiti usne, a zatim tanko namazati maslinovim uljem.

Svo posuđe i pribor za jelo potrebno je prokuvati, tj. prati u vreloj vodi. Pre noćnog počinka ponekad usne namazati kajmakom od kiselog mleka. Isto tako, naizmenično, umesto kajmakom od kiselog mleka, korisno je krpu natopiti rakijom šljivovicom te staviti na zatvorena usta. Rakija mora biti pečena od šljiva bez koštica.

U ishrani nastojati da bude što više vitamina, te sirovog belog i crnog luka. Pri tom treba paziti da luk ne dotiče usne.

Upala sluznice usne šupljine (stomatitis)

Upala sluznice ubraja se u najčešće bolesti usne šupljine. Pojavljuje se i kod dece i kod odraslih, a uzroci mogu biti razni.

Kod dece nastaje uglavnom zbog nedovoljne nege usta, kao i od jakog prodora zubi. Kod odraslih može nastati od oštrih ivica zuba, zatim cigareta, suviše vrućih jela i pića i si.

Glavni znakovi upale su: jako crvenilo i otok cele sluznice usta i jezika, bolno žarenje, bljutav i gorak ukus te odvratan miris. Jezik je uglavnom obložen debelim sivo-belim slojem, a na ivicama često se mogu videli mehurići. Bolest je neprijatna, gubi se tek za jelo a i govor je propraćen bolovima

Lečenje

Sastav čaja:

  • 30 g listova čička,
  • 30 g istucana semena piskavice,
  • 30 g listova borovnice,
  • 20 g stabljike crvotočine
  • 10 g stabljike komorača

Pripremanje i primena čaja: Trave usitniti, smešati i skuvati umeren čaj koji se priprema tako da se u 1 litru proključale vode stavi 5 g mešavine trava, zatim se poklopljeno kuva 1 minutu. Piti 8 puta dnevno po pola do 1 dl čaja, umereno zaslađenog medom, s time da bolesnik nije dijabetičar. Čaj se pije hladan. Pre upotrebe čaja potrebno je usta isprati posebno pripremljenim mlakim ili hladnim umerenim čajem (5 g mešavine trava u 1 litri vode) od jednakih količina crvotočine (cele biljke) i listova kadulje. U ustima se čaj 5 do 6 puta promućka, zatim ispljune i uzme nova količina.

Osim navedenog lečenja, za lečenje te bolesti koristi se čaj za čišćenje krvi i odstranjivanje suvišnih materija, a koji se upotrebljava za sva obolenja probavnog trakta. Isto tako, potrebno se držati uputa za ishranu i zabrana koje smo spomenuli tom prilikom.

Komentari
Loading...