Lečenje bola u ramenu

Kod većine ljudi bolovi u ramenu su posledica prenaprezanja, stoga se uglavnom mogu lečiti prirodnim preparatima.

 

Kamilica

Kamilica spada među najstarije lekovito bilje poznato čovečanstvu. Kako sadrži razne aktivne fitohemikalije, deluje umirujuće, antiseptički i antiupalno.

Istraživanja su pokazala da je korisna u borbi protiv prehlade, grčeva, probavnih tegoba, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, ženskih tegoba i bolesti takodje i kod zaceljivanja rana.

Uz više drugih studija, ona koju su sproveli iranski naučnici Shoara i saradnici 2015. godine za časopis Complementary Therapies in Clinical Practice pokazala je da kamilica može biti dobra zamena za analgetike. Ispitanici koji su bolovali od osteoartritisa su se mazati eteričnim uljem 3 puta dnevno tekom 3 nedelje te je utvrđeno da je taj tretman smanjio potrebu za lekovima.

Prema tome, primena eteričnog ulja kamilice, konzumacija čaja od kamilice ili oblozi od kamilice mogu vam pomoći kod ublažavanja bolova u ramenu.

Kurkuma 

Kurkuma je dragocena biljka zbog svojih antioksidativnih, antibakterijskih, antivirusnih i protivupalnih svojstava. Pomaže protiv kardiovaskularnih i probavnih bolesti, dijabetesa, staračke demencije, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Američki i južnokorejski istraživači Daily i saradnici su u pregledu literature 2016. godine u časopisu Journal of Medicinal Food otkrili da bi kurkuma mogla biti savršen izbor u lečenju artritisa te u borbi protiv boli u zglobovima. Iako smatraju da još nema dovoljno naučnih dokaza da se uključi u konvencionalan tretman, zaključuju da mu zasad sasvim sigurno može poslužiti kao dodatak.

Kurkumu možete upotrebiti u obliku začina, tableta ili praha.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..