Lečenje belog pranja uz pomoć lekovitih biljki

Leukoreja ili kako ga u narodu zovu belo pranje se može javiti u bilo kom uzrastu žene. 

Ovo nije bolest ili genitalna infekcija već samo manifestacija lokalnih ili sistemskih oboljenja ili ovulacije.

Pojačan sekret iz vagine može biti praćen osećanjem svraba ili pečenja. Sekrecija iz vagine međutim može se odvijati i bez ikakvih simptoma. Najčešće postoji obilan, beli ili različito obojeni sekret, obično neprijatnog mirisa.

Prisustvo manje količine vaginalne sluzi je normalna, međutim ako sekret prlja rublje i izaziva lokalne tegobe treba ga smatrati patološkim. Čak i manja količina sekreta može biti uzrok neprijatnog mirisa i time dovoditi ženu u neprijatnu situaciju. U takvim slučajevima redovna, uobičajena toaleta može biti sasvim dovoljna.

Ako je sekret obilniji i lokalni simptomi jače izraženi sekreciju treba smatrati patološkom kao rešenje za “belo pranje” u narodnoj medicini se koriste sledeći recepti:

Čaj od bršljena i hrastove kore

Belo pranje, ili vaginalnu sluz možemo lečiti čajem od lista bršljana i hrastove kore. Čaj se priprema tako da po tri kašike bršljanovog lista i hrastove kore, te po jednu kašiku preslice i lista breze, zajedno sa dve kašike kamilice kuvamo pet minuta u jednoj litru vode.

Čaj se pije dva puta na dan po jednu manju šolju, a istim čajem je potrebno ispirati područje infekcije.

Čaj od bršljena i lista oraha

Još jedan čaj koji je dobar u lečenju belog pranja: U jednu litru vode prokuvajte po tri kašike lista oraha, koprive i bršljana, te po dve kašike kamilice i stolisnika. Čaj se pije i dozira kao i kod prvog primera.

Uz pijenje čaja, da bi uspešno lečili belo pranje potrebno je držati zdravu ishranu. Pokušajte jesti što više peršuna, te povrća koje je zdravo za organizam općenito, pa tako i za sekret.

Lečenje belog pranja uz pomoć maslinovog ulja

Belo pranje može se lečiti i maslinovim uljem, uz dodatak nevena. U prirodno maslinovo, ili suncokretovo ulje stavite neven, i pustite smesu da odstoji kroz par dana na toplom i sunčanom mestu.

Ulje korišćeno za ovaj lek treba da bude prirodno, bez konzervansa, a ukoliko nemate nevena, iskoristite kantarion. Ovako pripremljeno ulje nanesete u matericu pre spavanja, lezite i pustite da sadržaj odstoji što duže.

Saveti protiv nastanka belog pranja

Izbegavajte prevelika opterećenja, te pazite na higijenu općenito. Koristite primereno donje rublje, najbolje od pamuka te pazite da je uvek čisto. Nastanak belog pranja može se povezati sa pušenjem, ili preteranim konzumiranjem kafe. Ipak, pravi uzrok nastanka belog pranja treba da ustanovi ginekolog.

U ishrani koristite peršun, jer je dokazano dobar u borbi protiv ove bolesti. U slučaju da je ipak došlo do ove bolesti, treba biti odlučan i istrajan u lečenju. Belo pranje je tvrdokorna bolest, pa je za lečenje potrebno strpljenje, istrajnost i stroga doslednost u ispunjavanju uputa.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...