Generic filters
Exact matches only

Lečenje anksioznosti prirodnim putem

Anksioznost je osećaj straha ili teskobe koji često može biti bezrazložan, da bi ponekad prešao i u napade panike, koji je propraćen ubrzanim ili otežanim disanjem, preznojavanjem, drhtanjem, ubrzanim lupanjem srca, osećajem napada vrućine ili hladnoće.

uu 1

Anksiozni poremećaji češći su kod žena, a javljaju se pod određenim složenijim okolnostima (konstantna napetost, strepnja, nagli stresni šok, hormonski poremećaji, itd.). Pored neravnoteže hormona, uzrokčnik anksioznosti može biti i neravnoteža amino i masnih kiselina.

Sebi možete pomoći lekovitim biljem, jogom, vežbama disanja, meditacijom, ili određenim psihološkim tehnikama (trikovima).

Čaj od kamilice 

Čak je najbezbedniji da date deci da konzumiraju. Umanjićete napetost i osećaj straha. To je čaj koji vas opušta.

Čaj od valerijane

Valerijana, pomaže u borbi protiv strahova. Takođe, opušta mišiće koji su zgrčeni kod osećaja napetosti i anksioznosti. A valerijana u kombinaciji sa hmaljom vraća raspoloženje.

Čaj od matičnjaka

Za matičnjak se preporučuje da se koristi duži vremenski rok i redovno, jer deluje kao antidepresiv, pored toga što otklanja strahove i ublažava druge psihičke poremećaje.

Čaj od gospine trave

Gospina trava tj. kantarion je odlična biljka koja je pored anksioznosti odlično deluje protiv depresije, a i vraća u ravnotežu nagle promene raspoloženja. Pored čaja od ove biljke, možete koristiti i ulje.

Vežbe disanja

Vežbe disanja će vam pomoći pre svega u smeru da osvestite svaki svoj udisaj i izdisaj, i na taj način pomerite fokus sa straha na umirivanje i osvešćivanje dubokog disanja i sadašnjeg trenutka u kom se nalazite.

Dakle, kad primetite da vas obuzima sve veći strah, strepnja, panični napad, setite se odmah svog disanja, i pomerite fokus. na taj način ćete “instant” olakšati sebi. Ove vežbe se mogu izvoditi nekoliko puta dnevno, sa ispravljenim leđima, u sedećem položaju.

Rade se u ciklusu od po četiri ponavljanja. Vrh jezika postavite iznad gornjih prednjih zuba i u tom položaju treba da ga držite tokom cele ove vežbe.

Vazduh ćete izdisati kroz blago otvorena usta: ispustite zvuk (slično vetru) kako biste ispraznili pluća u potpunosti; potom, zatvoriti usta, udisati vazduh i brojati do četiri; zadržati vazduh dok se ne izbroji do sedam; a onda izdahnuti vazduh kao u prvom koraku ove vežbe, i izbrojati do osam.

Joga

Redovno vežbanje joge pomaže celokupno, kako na fizičkom tako i na emocionalnom nivou. Joga položaji tela (asane) i druge fizičke vežbe će vam učiniti telo gipkim, zategnutim, dok sa druge strane, u njima su implementirane i blagotvorne vežbe disanja.

Na taj način će vam se vratiti organizam u balans. Isto tako, ovim vežbanjem ćete vratiti samopouzdanje, unutrašnji mir, produbiti racionalnije razmišljanje, itd. Takođe, pomoći će vašim organima, krvotoku, žlezdama, hormonima da bolje i uravnoteženo rade.

Aromaterapija pomaže u borbi protiv anksioznosti

Kombinacije eteričnih ulja se mogu primenjivati u obliku raspršivača, kupki ili za masažu. Napetost ćete ublažiti svakodnevnim kupanjem u toploj kupki, u kojoj ćete staviti nekoliko kapi ulja kamilice, lavande, ruže, itd. Korisne su i masaže sa uljima od slatkog badema.

Preporuka je da se vazduh u prostorijama osveži sa po nekoliko kapi ulja crvene žalfije, ružinog i sandalovog ulja, koje čete rastvoriti u vodi i potom staviti u raspršivač.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...