Lečenje anksioznosti

 Radi se o potpuno normalnom osećaju koji predstavlja jedan deo naših osećaja i koji prati sve važne trenutke u životu čoveka. Takav se osećaj može u jednom trenutku pretvoriti u emocionalni poremećaj.

ank

Nakon što se normalni osećaji počnu manifestovati kao emocionalni poremećaj, dolazi do trajne nesigurnosti. Anksioznost prati nervna napetost, napad panike bez nekog pravog razloga, zebnja te nelagoda.

Anksioznost je potrebna u životu svakog čoveka jer omogućuje prilagođavanje određenim situacijama. Takav osećaj se smatra bezazlenim sve dok ga osoba dobro podnosi i kontroliše bez bilo kakvih posledica za svakodnevni život.

Teško je odrediti uzroke anksioznosti. Utvrđeno je kako se može pojaviti i zbog pijenja kafe ili prekomernog uzimanja određenih lekova kao što su hormoni štitnjače, barbiturati te amfetamini.

Ovakav osećaj može biti povezan i s drugim psihološkim poremećajima poput fobije, depresije, hipohondrije te psihičke traume iz detinjstva. Anksioznost se može povećati i u razdoblju kada se osoba pokušava odviknuti od droge, pušenja ili alkohola.

Da li je anksioznost izlečiva?

Ona se može lečiti, a cilj joj brzo ozdravljenje kako bi se izbegle potencijalne komplikacije. Lečenje anksioznosti ima za cilj sprečiti nove napade panike.

Važni su antidepresivi koji pomažu sprečiti ponavljanje krize i bilo kojih oblika napada. Bez obzira što kriza anksioznosti nestaje, lečenje se nastavlja dalje tokom sledećih nekoliko meseci ili koliko lekar proceni da je potrebno.

Kod svih onih koji imaju dijagnostifikovan hronični oblik anksioznosti preporučuje se psihoterapija i uzimanje lekova za smirenje. Problem rešavanja ovog oblika anksioznosti leži u tome što se radi o hroničnom obliku tegobe koji postoji već duže vreme.

Za dugotrajno lečenje bilo bi dobro pronaći bilo kakav oblik lečenja osim sredstava za smirenje kako bi se izbegla zavisnost o lekovima. Preporučuje se opuštanje ili druge psihoterapeutske tehnike kao što je sofrologija jer može smanjiti anksioznost opuštanjem mišića.

Važno je da ste promenu prepoznali na vreme i da počnete što pre rešavati sve probleme koji vas muče i zbog kojih ne možete normalno funkcionisati. Nastojte biti okruženi sa što više pozitivne energije.

Komentari
Loading...