Generic filters
Exact matches only

Lečenje akutne upale bubrega

Lečenje glomerulonefritisa i intersticijalnog nefritisa može zahtevati lečenje osnovnih stanja koja uzrokuju probleme.

 

Na primer, ako lek koji uzimate uzrokuje probleme s bubrezima, vaš lekar može propisati alternativni lek.

Lekar će obično propisati antibiotike za lečenje infekcije bubrega.

Ako je vaša infekcija vrlo ozbiljna, možda ćete trebati primati intravenozne (IV) antibiotike unutar bolnice. Intravenozni antibiotici obično brže deluju od antibiotika u obliku tableta. Infekcije poput pijelonefritisa mogu uzrokovati jaku bol, pa vam vaš lekar može prepisati i lekove za ublažavanje bola.

Ako su bubrezi jako upaljeni, možda će vam morati pripisati kortikosteroide.

Kada vaši bubrezi ne rade, to može uticati na ravnotežu elektrolita u vašem telu. Elektroliti, poput kalijuma, natrijuma i magnezijuma, odgovorni su za stvaranje hemijskih reakcija u telu.

Ako je vaša funkcija bubrega značajno oštećena zbog infekcije, možda ćete trebati dijalizu. Ovo je proces u kojem posebna mašina deluje poput veštačkog bubrega. Dijaliza može biti privremena potreba, međutim, ako su vaši bubrezi doživeli previše štete, možda će trajno trebati dijalizu.

Kada imate akutnu u

Lečenje glomerulonefritisa i intersticijalnog nefritisa može zahtevati lečenje osnovnih stanja koja uzrokuju probleme. Na primer, ako lek koji uzimate uzrokuje probleme s bubrezima, vaš lekar može propisati alternativni lek.

Lekar će obično propisati antibiotike za lečenje infekcije bubrega.

Ako je vaša infekcija vrlo ozbiljna, možda ćete trebati primati intravenozne (IV) antibiotike unutar bolnice. Intravenozni antibiotici obično brže deluju od antibiotika u obliku tableta. Infekcije poput pijelonefritisa mogu uzrokovati jaku bol, pa vam vaš lekar može prepisati i lekove za ublažavanje bola.

Ako su bubrezi jako upaljeni, možda će vam morati pripisati kortikosteroide.

Kada imate akutnu upalu, vaše telo treba vremena i energije da ozdravi, stoga će vam verovatno preporučiti mirovanje, što će uticati na vreme vašeg oporavka.

Takođe može vas savetovati da povećate unos tečnosti kako bi sprečili dehidraciju i zadržali filtriranje bubrega, kako bi oslobodili otpadne proizvode. Ako vaše stanje utiče na vašu funkciju bubrega, vaš lekar može preporučiti posebnu ishranu sa niskim vrednostima određenih elektrolita, kao što je kalijum.

Kada imate previše natrijuma u krvi, bubrezi zadržavaju vodu, pa to može povećati krvni pritisak.

Kako bi smanjili natrijum u vašoj ishrani potrebno je da:

  • Koristite sveže meso i povrće umesto gotovih pakovanja, jer pakovana hrana obično ima visok nivo natrijuma.
  • Izaberite hranu s oznakom “bez natrijuma” kad god je to moguće.
  • Koristite začine za pripremanje hrane umesto soli.

Sva tri tipa akutnog nefritisa poboljšaće se odmah s lečenjem. Međutim, ako se vaše stanje ne leči, možete razviti zatajenje bubrega.

Poremećaj bubrega nastaje kada jedan ili oba bubrega prestanu raditi kratko ili trajno.

Ako se to dogodi, trajno ćete trebati dijalizu. Zbog toga je od vitalnog značaja zatražiti hitan tretman za bilo kakve sumnje kod funkcije bubrega.

Lečenje

Za lečenje, ali i prevenciju problema s mokraćnim sistemom i bubrezima, isprobajte ove čajeve za bubrege koje možete pripremiti kod kuće.

Čaj od peršuna

Ovaj čaj je broj jedan kao pomoć u detoksikaciji organizmate se koristi kao diuretik. U sebi sadrži velike količine flavonoida, fiksiranih ulja, uljne smole, proteina, ugljenih hidrata i vitamina. Antioksidansi u peršunu odlični su za organizam, jer su potrebni kako bi štitili telo od delovanja štetnih slobodnih radikala. Tako je čaj od peršuna odličan za čišćenje gotovo svakog dela tela, pa i bubrega. Koristi se za čišćenje bubregai urinarnog trakta, a ovako se priprema.

Potrebni sastojci:

  • 3 limuna
  • 5 stručaka celera
  • 6 šoljica vode
  • 1 šolja naseckanog peršuna
  • 1 đumbir

Priprema se tako da stavite sok od limuna, peršun, celer i očišćeni đumbir u blender i izmiksajte, zatim dodajte vode i ponovo izmiksajte. Pijte u gutljajima tokom celog dana.

Uvin čaj

Uvin čaj se najčešće koristi za infekcije urinarnog trakta, ali je uva dobra i za ostale bolesti i probleme. Utiče na štetne mikrobe koji su uzročnici upalnih procesa u mokraćnom mehuru pa će pomoći da se oni eliminišu. Ostavi će osećaj olakšanja nakon obavljanja male nužde i pomoći u smanjenju upale i iritacije. Koristi se kao sredstvo za podsticanje mokrenjaMožete ga kupiti kao gotov proizvod ili u listićima (rinfuzi). Takođe se pije u gutljajima, uz obaveznu pauzu nakon korištenja od dve nedelje.

 

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...