Lasersko uklanjanje proširenih vena

Svaka druga osoba na planeti ima u nekom životnim periodu proširene vene, čemu doprinose, ne samo sila „zemljine teže“, već i životne navike kao što su: predugo sedenje i stajanje, tokom trudnoće zbog pritiska ploda na venske krvne sudove, takođe i nasledni faktori.

prosirene-vene

Prvi znak venske slabosti je povremeni osećaj težine u nogama. Nelečeno početno stanje može da dovede do razvoja venskih bolesti i pratećih komplikacija. Pojava vidljivih mreža kapilara na koži, nabreklih potkožnih vena, oticanja nogu, ukazuje na prisustvo problema koji nadalje dovodi do promena na koži ili rana. Jednom proširene vene ostaju zauvek takve.

Vene sprovode krv u srce suprotno zemljinoj teži i zbog toga u njima postoje zalisci, koji sprečavaju da se krv vraća u donje delove tela. Problemi nastaju kada zalisci popuštaju rezultujući zaostajanje krvi u venama i stvaranje proširenja. Na tim mestima se nakupljaju trombociti od kojih mogu da se formiraju ugrušci. Oni vremenom mogu potpuno zatvoriti venu i usloviti odumiranje okolnih tkiva. Takođe, ugrušak može da se otkine i izazove začepljenje u gornjim partijama tela.

Za preventivu i lečenje primenjuju se različite medicinske tehnike i tretmani. S obzirom da se proširena vena ne može oporaviti, korišćenjem elastičnih zavoja i čarapa se problem ne leči, već se ublažavaju tegobe, zajedno sa uzimanjem lekova protiv zgrušavanja krvi i previjanjem rana, ukoliko je potrebno. Od površinskih vena je najčešće začepljena glavna vena safena i njene pritoke i da bi se izbegao rizik od tromboflebitisa, takvu bi venu trebalo operisati.

Operacije vena se vrše hiruškim putem ili nekom od najnovijih endovaskularnih metoda-bez reza, gde spada upotreba lasera. Vrši se pod kontrolom ultrazvuka, u lokalnoj anesteziji uvođenjem laserske sonde.

Laserska terapija

Laserska energija iz diodnog laserskog uređaja se dovodi uvođenjem laserske niti do željene lokacije unutar vene. Laserski zrak omogućava da se trenutno zatvori vena koja je sklona trombozi. Tretman se izvodi pod tzv. tumescentnom anestezijom pri kojoj se anestetik pomešan sa fiziološkim rastvorom aplikuje na više mesta duž vene. Delovanje lasera se prati pod kontrolom ultrazvuka i istovremeno se kontroliše količina energije koja se emituje unutar vene. Na taj način se trenutnim zatvaranjem vene zaustavlja tok bolesti i sprečavaju opasne komplikacije. Lasersko uklanjanje proširenih vena, takođe, daje veoma dobre kozmetičke rezultate.

Zbog svoje efikasnosti, bezbolnosti, sigurnosti, izostanka komplikacija, komfornosti i veoma visokog procenta uspešnosti laserska metoda predstavlja metodu prvog izbora u lečenju proširenih vena koja omogućuje pacijentima već sledećeg dana povatak u svakodnevne aktivnosti.

Autor:kucazdravlja.rs

 

 

Komentari
Loading...