Lasersko uklanjanje dlačica

Ako niste zadovoljni rezultatima brijanja ili čupanja neželjenih dlačica, lasersko uklanjanje bi moglo biti rešenje koje biste trebali razmotriti.

laser

Lasersko uklanjanje dlačica postaje sve popularnije, a radi tako da se jako svetlo usmerava u folikulu dlake. Pigment folikule apsorbuje svetlost, nakon čega je dlaka uništena.

Laser je efikasan za uklanjanje neželjenih dlačica sa područja lica, nogu, ruku, pazuha, bikinija, ali i drugih područja.

Prednosti laserskog uklanjanja su:

  • preciznost – laser može ciljati tamne dlake, a kožu ostavlja neoštećenu.
  • brzina – svako pulsiranje lasera ​​se događa u deliću sekunde i uklanja više dlačica istovremeno. Laser svake sekunde može ukloniti dlačice sa područja veličine jednog novčića. Delovi tela sa malo dlačica, kao što je područje iznad usne, mogu biti gotovi za manje od minuta. Veći delovi tela, kao što su stražnji delovi noge mogu biti gotovi za 1 sat.
  • predvidljivost – 90% pacijenata nakon 3-5 tretmana nema više problema sa neželjenim dlačicama.

Lasersko uklanjanje dlačica je puno više od pulsirajuće svetlosti. To je medicinski postupak koji zahteva uvežbanost jer postoje potencijalni rizici. Pre nego se odlučite za lasersko uklanjanje dlačica, svakako se posavetujte sa lekarom ili tehničarom koji izvodi tretman.

depi

Ako planirate odlazak na lasersko uklanjanje dlačica, izbegavajte bilo kakve tretmane koji čupaju dlaku iz korena najmanje 6 nedelja pre tretmana.

Takođe biste trebali izbegavati izlaganje suncu najmanje 6 nedelja pre tretmana jer tretman može biti manje efikasan i povećava se rizik od nastanka raznih komplikacija.

Šta možete da očekujete?

Pre tretmana, skratiće vam se dlake tako da budu dugačke tek nekoliko milimetara. Laserska oprema će biti prilagođena boji, debljini i delu kože na kojem se izvodi tretman.

Zavisno o laseru, tehničar će možda nositi zaštitu za oči. Biće potrebno zaštititi spoljni deo kože hladnim gelom ili posebnim uređajem koji ima efekat hlađenja. Ovo će pomoći laseru da penetrira duboko u kožu.

Tehničar će nekoliko minuta testirati uređaj na području kože sa kojeg uklanja dlačice kako bi se uverio da neće doći do neželjenih reakcija.

Kada tretman završi, dobićete hladne obloge i protivupalnu kremu ili losion. Možda ćete dobiti i hladnu vodu kako bi se neprijatan osećaj žarenja smanjio. Sledeći tretman možete očekivati nakon 6 nedelja, a oni će se ponavljati dok god dlake u potpunosti ne prestanu rasti.

Oporavak i rizici

Jedan ili dva dana nakon tretmana tretirani deo kože će izgledati kao opekotina od sunca. Mogu pomoći hladni oblozi i losioni. Ako se tretman radio na licu, šminku bez straha možete početi stavljati već idućeg dana, osim ako je koža natečena ili jako crvena.

U periodu od mesec dana tretirane dlake će otpasti. Svakako nanosite kremu za zaštitu od sunca kako biste sprečili nastanak promene boje tretirane kože.

Žuljevi ili plikovi rijeko nastaju i u pravilu se javljaju kod osoba tamnije puti. Ostale nuspojave mogu biti oticanje, crvenilo i privremeni ožiljci. Trajni ožiljci i promene u boji kože su jako retki.

 

 

Komentari
Loading...