Laserska liposukcija (lipoliza)

Danas su liposukcije sa svojim pojedinim varijacijama, sigurno najzastupljenija procedura u svim medicinskim ustanovama koje se bave estetskim zahvatima u celom svetu.

i04

Poslednja reč tehnologije kod liposukcija je upravo laserska lipoliza. Radi se o zahvatu kojim se topi masno tkivo i celulit uz pomoć fotomehaničkog delovanja laserskog zraka. U područje koje se želi tretirati ulazi se tankom laserskom sondom, zagrejavaju se, odnosno otapaju vezivne potkožne membrane i membrane masnih ćelija. Masno tkivo se pretvara u masnu emulziju.

Velika prednost laserske lipolize je što se sa njom može istopiti masno tkivo ispod same kože, za razliku od standardne liposukcije kod koje to nije moguće ni sa mikrokanilama. Ovo je neobično važno u slučajevima tvrdokornog celulita, kao i u slučajevima korekcije neravnina nakon već učinjene klasične liposukcije.

Uz navedeno u potkožnom se tkivu na taj način djelovanjem laserskog zračenja stimuliše i stvaranje kolagena i elastina (biostimulacija tkiva), pa je adaptacija kože, odnosno njeno skupljnje nakon zahvata na novonastalu situaciju adekvatnije. Nakon zahvata koža izgleda glatkije, nema neravnina kao talasi koji su vidljivi obično nakon procedure standardne liposukcije. Steznik, ili pak u manjim slučajevima kompresivne čarape, nose se od 2-3 nedelje.

U koliko se radi o topljenju masnog tkiva do cca 300 ml nije potrebno dodatno isisavati novostvorenu masnu emulziju (INTERSTITIAL LASER LIPOPLASTY – Kim and Geronemus 2006), a u većim zahvatima se to radi obično manuelnom liposukcijom špricem sa kanilama izuzetno malog promera (LASER ASSISTED LIPOSUCTION – Badin 2006).

PREDNOSTI :
Laserska lipoliza je najnovija tehnika koja omogućava emulzifikaciju i najtvrđeg masnog tkiva. Uz bolju adaptabilnost kože vezanu za stimulaciju kolagena i elastina (neokolageneza – lifting učinak!), znatno je manje krvarenje (lasersko zračenje koagulira manje krvne sudove), te posledično tome manji su i krvni podlivi. Još je važno navesti smanjeni postoperativni otok, redukovanje postoperativnih bolova i eventualnih upalnih reakcija, te kraće nošenje kompresivnih čarapa i steznika. Sve navedeno doprinosi znatnom skraćenju postoperativnog oporavka uz značajno bolje konačne rezultate koji se uz izvrsno uklonjene masne naslage vide i u boljoj kondiciji kože tretiranog područja. Rezovi kroz koje ulazi laserska optička nit i mikrokanile su 1-2 mm.

ANESTEZIJA:
Zahvat se izvodi zavisno o veličini i broju regija – u lokalnoj anesteziji (tzv. tumescentnoj), spinalnoj ili endotrahealnoj.

Jako dobra stvar je da se ovim laserom mogu raditi liposukcije onih regija koje su do sada bile tabu u klasičnoj liposukciji.Sve te regije koje su obradjene laserskom lipolizom daju postoperativno odličan rezultat sa maximalno smanjenom traumom, bez velikih oteklina I sa vrlo malo ili uopšte bez hematoma.Te regije su potkolenice, ledja, nadlaktice, podbradak. Normalno I ostale regije se tretiraju još lepše i bolje sa efektnijim konačnim rezultatom.

 

stmedica

Komentari
Loading...