Generic filters
Exact matches only

LARINGITIS- prirodni lekovi koji pomažu deci i odraslima (VIDEO)

Laringitis je kada glasne žice postanu upaljene usled preterane upotrebe, iritacije ili infekcije.

Dve glavne vrste ovog stanja su hronični (dugoročni) i akutni (kratkoročni) laringitis.

Različiti uslovi mogu izazvati zapaljenje koje dovodi do laringitisa. Tu spadaju virusne infekcije, faktori životne sredine i u retkim slučajevima, bakterijske infekcije.

 

NARODNI LEK PROTIV KAŠLJA, BRONHITISA I LARINGITISA, GOTOV ZA 5 MINUTA!

Akutni laringitis može biti deo generalizovane infekcije disajnih puteva ili lokalizovana promena na sluzokoži grkljana. Češći je zimi i u rano proleće. Pored toga trauma, hemijski toksini i iritacija dovode do laringitisa. Hronični laringitis nastaje zbog nepravilnog korišćenja glasa, poremećaja normalne funkcije gornjih disajnih puteva, infekcija zuba, sinusa i krajnika, zloupotrebe alkohola i duvana, prašine i dima, zagađenja vazduha, klimatskih faktora i reumatizma.

Akutni laringitis

Simptomi su promuklost, pritisak u grlu, lak bol, kašalj, ređe otežano disanje, zamor i povišena temperatura. Pregledom se ustanovi simetrično crvenilo glasnih žica sa lepljivim sekretom između njih. Zapaljenje se može smiriti posle nekoliko dana dok promuklost može trajati i duže dve do tri nedelje.

Hronični laringitis

Povremena promuklost, retko afonija (gubitak glasa), kašalj, hrkanje kao i suvoća glasa su glavne smetnje. Glas je hrapav i zamorljiv kod dužeg napora. Pomenute smetnje traju različito, nejednakog su intenziteta i ponavljaju se periodično pod dejstvom etioloških faktora. Obično nema bola i pacijent se privikava na promuklost.

Akutni laringitis kod dece

Kod dece je ovo mnogo ozbiljnija bolest,razlozi su veća sklonost sluzokože zapaljenju zbog bogatijeg limfotoka,i manja je sposobnost iskašljavanja i veća sklonost spazmima. Kašalj, otežano disanje i promuklost su karakteristični simptomi a ređe nastaju cijanoza i stridor.
Hrapav ili škripav glas je glavni simptom ili znak upale grla. Takođe, dete može da nema glas uopšte ili će možda izaći samo malo škripavog glasa kada pokuša da razgovara. Možda će morati da kašlje da pročisti grlo, ili će možda osetiti golicanje duboko u grlu. To su sve znaci da vaše dete ima laringitis. Može imati taj čudan glas nekoliko dana, ali ako traje duže, verovatno će morati da ide kod doktora.

Simptomi laringitisa kod odraslih

Najčešći simptomi laringitisa uključuju:

  • oslabljen glas
  • gubitak glasa
  • promuklo, suvo grlo
  • konstantno golicanje ili manja iritacija grla
  • suvi kašalj

Postoje laringitisi težeg tipa, koje predstavljaju ulcerativni oblici ili oblici sa značajnim edemima i tumefakcijama. Laringitisi se mogu superponirati i u toku ospica, tifusa, luesa.

Edem larinksa je patološko stanje uzrokovano infekcijom ili je alergijskog porekla- vezivno tkivo određenih zona larinksa, kad se natopi tečnošću (serum i ćelije), se širi. Najčešći među edemima je edem epiglotisa(poklopca grkljana), koji otežava gutanje i koji, u najtežim slučajevima, otežava disanje; ostali edemi mogu pogoditi glasne žice, posebno njihovu donju površinu, uzrokujući otežanost disanja ili dispneju, koja katkad može dovesti do velike opasnosti od asfiksije (ugušenja).

Apscesi i flegmone mogu zahvatiti larinks, uzrokujući vrlo jake bolove u grlu (prenesene i proširene iz uha) i otežavajući gutanje i disanje. Njima se pridružuju visoka temperatura i reakcije čitavog organizma.

Lečenje

Mirovanje, odmor glasa i tople inhalacije. Takođe antibiotici, antitusici, kortikosteroidi kod otoka i analgetici. Kod hroničnog oblika je nekada potrebno uklanjanje viška tkiva sluzokože putem laringomikroskopije. Dva su cilja tog tretmana: odstraniti leziju i proveriti njenu benignost, kao i vratiti glas u normalu.
Evo nekoliko mogućih prirodnih rešenja za tretman laringitisa.

Jabukovo sirće

Umešajte dve kašike sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta i kašiku meda u pola šolje vode. Da bi se povećala efikasnost ovog leka, možete dodati malo aleve paprike. Pijte ovo dva puta dnevno.

Pripremiti rastvor mešanjem jedne kašike sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta u čaši tople vode. Ispirati grlo sa ovim nekoliko puta na dan.

Sirup od crnog luka

Iseckati tri do četiri crna luka srednje veličine. Kuvajte ove delove u četiri šolje vode, sve dok se rastvor ne zgusne do konzistencije nalik na sirup.

Umešajte pet kašika sirupa od crnog luka u čašu tople vode. Dodati jednu kašiku meda i nekoliko kapi soka od limuna. Ispijte smešu polako.

Đumbir

Stavite tanko sečen svež koren đumbira da provri u pokrivenoj šerpici vode na 10 minuta. Procedite tečnost i ostavite da se ohladi do sobne temperature. Takođe možete dodati malo soka od limuna i zasladite ga medom. Nekoliko puta popijte ovaj čaj od đumbira dnevno.

Takođe možete pokušati da sisate nekoliko kandiranih komada đumbira tokom dana ili jednostavno jedite nekoliko tankih kriški svežeg korena đumbira.

Topla slana voda

Topla slana voda pomaže u ubijanju bakterija i podstiče izlečenje zapaljenja glasnih žica i upale grla. Samo dodajte ½ kašičice soli u čašu tople vode i ispirati grlo sa ovim. Uradite to nekoliko puta dnevno.

Sok od limuna

Iscediti sok od limuna u čašu tople vode. Dodajte ½ kašičice morske soli (ako nemate morske soli onda samo koristite kuhinjsku so). Ispirati grlo sa ovim rastvorom nekoliko puta dnevno.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...