Kurkuma pomaže kod mršavljenja

Kurkuma je začin o kom smo ranije mnogo pisali, s toga je od izuzetnog je značaja da počnete da je koristite malo po malo.

 

Kurkumu ne treba odjednom da počnete da unosite u ogromnim količinama kako biste uvideli prednosti koje ima kurkuma za mršavljenje.

Najbolji način upotrebe kurkume za mršavljenje jeste da ovaj začin dodajete u hranu koju spremate. Ne treba da preterujete sa dozom jer kurkuma ima specifičan ukus i ako dodate previše, ukus glavnog jela će se pokvariti. U hranu koju spremate dodajte najviše jednu kašičicu kurkume u prahu.

Uglavnom su doze koje se preporučuju sledeće:

  • svež koren kurkume – do 3 g dnevno
  • sušeni koren odnsno kurkuma u prahu do 3 g dnevno
  • suplement kurkume 400-600 mg, 3 puta na dana

Kurkuma i mleko – napitak za mršavljenje

Za pripremu ovog napitka, najbolje je da nabavite kurkumu u prahu. Sama procedura je jednostavna. U 250 ml vrelog mleka dodajte kašičicu kurkume. Ovaj napitak pijete uveče pred spavanje.

Kurkuma i jogurt za mršavljenje

Pijete ga na prazan stomak.I on se potpuno jednostavno priprema. Kašičicu kurkume u prahu pomešajte sa čašom jogurta.

Ako želite da ubrzate proces mršavljenja, možete još jednu dozu popiti pre ručka. Delimično će vam napuniti stomak i manje ćete pojesti, a dodatno će vam ubrzati metabolizam.

Osim ovoga, možete kombinovati kurkumu u razne napitke za mršavljenje. Primera radi, možete kombinovati u blenderu različite sastojke kao što su ananas, šargarepa i kurkuma ili jogurt, banana i kurkuma i slično. Nađite ono što vama po ukusu odgovara.

Kurkuma i med za mršavljenje

Još jedna super laka, a moćna kombinacija koja uključuje ovaj zlatni začin jeste ona od kurkume i meda.

Na 100g meda dodaje se 1 kašika kurkume i malo crnog bibera. Crni biber pospešuje apsorpciju kurkumina . To dobro izmešate i ostavite da stoji u frižideru. Med je pun enzima koji sprečavaju taloženje masti i poboljšvaju varenje. Osim toga, ovo je kombinacija koja je sjajna za imunitet i sprečava mnoge bolesti.

Drugi način da se koriste kurkuma i med za mršavljenje je sledeći:

U šolju vode dodajte 1 kašičicu kurkume u prahu. Kuvajte 10 minuta. Nakon tog vremena sklonite sa vatre i dodajte med, jednu kašičicu. Ovaj napitak pijete 2 puta na dan.

Kurkuma i đumbir za mršavljenje

Za ovaj čaj trebaće vam svež koren đumbira i svež koren kurkume. Isecite komad koji je dužine otprilike 2 cm. Ubacite korene u 150 ml vode i pusite da zajedno ključaju 5 minuta. Nakon toga, ubacite 2 štapića cimeta i ostavite da ključa još 2 minuta.

Vaš super začinjeni čaj za mršavljenje treba na kraju samo još da procedite. Možete dodati med da ga zasladite ili steviju. Ukus je upečatljiv, a činiće vam se i da osećate kako ovaj čaj od kurkume za mršavljenje deluje.

Zeleni čaj i kurkuma za mršavljenje

Zeleni čaj je poznat po tome da ima moćna antioksidantna svojstva i da, zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima, topi masne naslage. Baš iz tog razloga čest je sastojak sagorevača masti koji su pravljeni na prirodnoj bazi. Uz dodatak kurkume za mršavljenje, deluje duplo bolje!

Kako spremiti ovu kombinaciju čajeva?

Koren kurkume dužine oko 2 cm ubacite u 200 ml vode i stavite na šporet da ključa. Ostavite tako 5 minuta. Nakon toga skinete sa vatre i dodate kašičicu zelenog čaja (ili filter kesicu) . Ostavite 5 minuta pre nego što procedite da i zeleni čaj ispusti u vodu svoje aktivne sastojke. Nakon toga možete ga piti.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...