Generic filters
Exact matches only

Kurkuma lek za sve

Lekovito dejstvo kurkume je preokupiralo internet i medije, recepti sa kurkumom su na svakom koraku, međutim pri njenoj konzumaciji morate biti veoma oprezni.

Kurkuma i med u kombinaciji imaju snažno antibiotsko dejstvo da takav efekat ni doktori ne mogu objasniti. Ipak, upotreba kurkume „na svoju ruku“ može da izazove ozbiljne kontraindikacije.

Sa Instituta za biološku hemiju i ishranu Univerziteta Hohenheim u Štutgartu, Nemačka dolaze sledeća saopštenja:

Farmakološki aktivne supstance kurkume mogu stupiti u interakciju s nekim lekovima i time negativno uticati na tok lečenja, o čemu bi trebali biti informisani pacijenti čije bi zdravlje time moglo biti ugroženo.

Dakle, kvalitativne vrednosti kurkume su prisutne, ali u kombinaciji sa nekim drugim lekovima mogu izazvati neželjene nuspojave. Stoga je obraćanje lekaru pre upotrebe kurkume i njenih supstanci primarno.

Iz Laboratorije za istraživanje citokina, sa Odeljenja za eksperimetnalnu terapiju iz Teksasa, SAD dolazi informacija da je upotreba kurkume isključivo u ishrani najproduktivnija za zdravlje čoveka, inače njene posledice mogu biti veoma štetne.

Budući da je kurkumin glavni farmakološki aktivni sastojak kurkume, za njegovu učinkovitu primenu najvažniji je način unosa u organizam kako bi se najbolje apsorbovao.

Kurkumin nije rastvorljiv u vodi, nego u mastima što znači da se apsorbuje u tankom crevu kao i ostale masti. Zaključak je da se njegova bolja bioraspoloživost uočava nakon njegovog unosa putem hrane. Hrana sadrži određenu količinu ulja u kojem se kurkumin otapa.

Medicinski problemi

Kurkumu ne smeju koristiti ljudi u određenim zdravstvenim stanjima, odnosno trebaju voditi računa pri uzimanju ovog začina u medicinske svrhe.

Trudnice – savetuje se da trudnice i dojilje izbegavaju unos velike količine kurkume s obzirom da ona može da utiče na razvoj ploda u trudnoći kao i na izazivanje rizika od prevremenih kontakcija materice ili krvarenje iz materice.

Problemi sa žučnom kesom – ukoliko vam žuč nije u redu izbegavajte kurkumu, zbog toga što može da ometa žučne puteve i stvara kamen u žuči.

Problemi sa zgrušavanjem krvi – ovaj lek može imati negativan efekat ukoliko se kombinuje sa nekim lekovima protiv zgrušavanja krvi. Dovodi do oteklina, modrica i krvarenja. Takođe ga treba izbegavati i u kombinaciji sa biljnim namirnicima koje imaju efekat razređivanja krvi, kao što su beli luk i đumbir.

Problemi sa želudačnom kiselinom – prekomerna upotreba kurkume može oštetiti sluzokožu jednjaka i izazvati gorušicu, probleme sa crevima ili čir na želucu.

Nizak krvni pritisak i lekovi za dijabetes – kurkuma nikako ne bi trebalo da se meša sa lekovima za dijabetes i pritisak, jer može da izazove simptome kao što su lupanje srca, zamagljen vid i vrtoglavicu.

Alergija na đumbir – zato što kurkuma potiče iz porodice đumbira, alergija na sve vrste ove biljke može izazvati i alergijsku reakciju na kurkumu.

Kurkuma kao lek

Iako još nije sprovedeno dovoljno istraživanja, ova dosada objavljena pokazuju kako kurkumin može preventivno uticati na nastanak raka i usporiti njegov rast, a čini i hemoterapiju efektivnijom te štiti one zdrave ćelije, objasnili su to doktori poznate Mayo klinike iz Sjedinjenih Američkih Država. Delovanje kurkume i kurkumina jako je zbog antioksidativnih svojstava, koji su zaslužni za protivupalno delovanje i smanjivanje otečenosti.

Takođe ovaj čudesni sastojak podmlađuje i obnavlja ćelije mozga, pomaže kod Alchajmerove bolesti, demencije, oštećenja moždanog tkiva i ubrzava oporavak nakon moždanog udara.

Kurkuma i biber

Doktor medicine David Servan-Šrajber autor čuvene, najčitanije knjige o brorbi protiv raka „Antikancer-novi stil života“ iznosi pravila ishrane i života kojih se treba pridržavati. – Začinite hranu – savetuje dr David – dodajte kurkumu i biber u kuvanu hranu i salate. Ovaj žuti začin je najjači prirodni antiupalni sastojak.

Kurkuma i med

Kombinacija kurkume i meda se odavno smatra kao prirodni antibiotik, zato što ubija sve negativne bakterije u organizmu a ne oštećuje crevnu floru. Ova kombinacija prirodnih sastojaka doprinosi boljem radu creva, stimuliše odbrambeni mehanizam tela koji jača imunitet, a takođe je odličan činilac u lečenju respiratornih bolesti.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...