Generic filters
Exact matches only

Kupus vam pomaže da držite pod kontrolom pritisak i vitku liniju

Kupus je izuzetno snažan lek. 

kup

Idealan je za mršavljenje

U šoljici kuvanog kupusa nalaze se samo 33 kalorije, a on sadrži i malo masnoća, te puno vlakana.

Hrana za mozak

Kupus je pun  vitamina K i antocijana koji pomažu kod mentalnog funkcionisanja i koncentracije. Ove hranjive materije će vam pomoći i kod oštećenja nervnog sistema, te će poboljšat vaš odbrambeni mehanizam protiv razvoja Alzheimerove bolesti i demencije.

Pun je sumpora

Kupus pomaže kod isušivanja masne kože sklone aknama. Sumpor je naime bitan za keratin, protein bez kog ne bismo imali zdravu kosu, nokte i kožu.

Odličan je za detoksikaciju

Visok nivo vitamina C i sumpora u kupusu, uklanja toksine (slobodne radikale i mokraćne kiseline) koji su glavni uzročnici artritisa, kožnih bolesti, reume i kostobolje.

Ima spojeve poznate po sprečavanju razvoj karcinoma

Spojevi lupeol, sinigrini i sulforafan stimulišu aktivnost enzima i zaustavljaju rast kancerogenih tumora. Istraživanje na ženama pokazalo je smanjen broj obolelih od raka dojke kad su u ishranu dodale kupus.

Pomaže krvnom tpritisku da ne raste

Visok nivo kalijuma pomaže kod prohodnosti krvih sudova, te olakšava protok krvi.

Dobar je za glavobolju

Topla kompresa od listova kupusa može pomoći kod glavobolje. Usitnite listove kupusa, umotajte ih u krpu i stavite na čelo. Takođe, pijte sok od kupusa, 25-50 ml dnevno, u slučaju hroničnih glavobolja.

Pomaže kod mamurluka

Još od vremena starih Rimljana, mamrluk se lečio s kupusom.

Deluje protivupalno i reguliše šećer u krvi

Prirodni crveni pigment crvenog kupusa navodno snižava nivo šećera u krvi i pojačava proizvodnju inzulina. Crveni kupus sadrži i protivupalna svojstva, kao i repa.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...