Kućni lekovi čije delovanje podržavaju čak i lekari

Bez obzira da li ste  prehlađeni, ili vas muči bol u  želucu, imate osip ili posekotinu, prva pomoć možda leži na vašoj kuhinjskoj polici. Neki kućni lekovi samo su bapske priče, ali neki su se dokazali kao učinkoviti kroz generacije, kaže Philip Hagen, specijalista preventivne medicine na Klinici Mayo.

mee

Med

Koristite za: Manje posekotine i opekotine, kašalj i grlobolju

Kako deluje: Većina nas stavlja med u čaj da umiri grlobolju, ali se već vekovima koristi i za lečenje rana. Pregledom istraživanja utvrđeno je da med pomaže i kod lečenja umerenih opekotina, a nedavno nizozemsko istraživanje izdvojilo je protein defensin – 1, koji ima antibakterijsko delovanje.

Pokušajte ovo: Nanesite topao med na manju posekotinu ili blažu opekotinu, a mesto potom zaštitite gazom – zavoj menjajte jednom dnevno. Ipak, ako imate opekotinu ili ranu koju prate otok, groznica ili bol, konsultujte se sa lekarom jer ćete možda dobiti i antibiotik.

So

Koristite za: sinuse, grlobolju

Kako deluje: Kada pomešate so s vodom u većoj koncentraciji od soli u našem telu, to će izvući tečnost iz tkiva.

Pokušajte ovo: Za grlobolju, otopite pola kašike kuhinjske soli u čaši vode i jednostavno isperite grlo. Za sinuse, uzmite čistu bocu s uskim grlom ili tzv. neti pot, napunite ga istom mešavinom, nagnite se iznad umivaonika i ulijte u nosnicu. Koristite samo sterilnu vodu ili prokuvanu i ohlađenu na sobnu temperaturu.

Čaj od nane

Koristite za: probavne smetnje, bol u stomaku

Kako deluje: Ulje u listu nane i njena stabljika smiruju mišiće probavnog trakta, olakšavaju protok gasova i probavne smetnje. Ako su bolovi uzrokovani refluksom – kiseli osećaj žarenja u prsima – izbegavajte ovaj čaj (može pogoršati stanje opuštanjem donjeg sfinktera jednjaka, što omogućuje želudačanoj kiselini da se vraća u jednjak).

Zobene pahuljice

Koristite za: ekcem, opekotine, osip

Kako deluje: Zob sadrži fitohemikalije s protivupalnim svojstvima koje smiruju svrab i upaljenu kožu. Većina lekara preporučuje korišćenje fine koloidna zobi, no poslužit će svaka vrsta.

Pokušajte ovo: Zobene pahuljice sameljite u fini prah. Uspite ih u kadu s toplom vodom i potopite se na 15 minuta. Ako koristite koloidnu zob, samo je direktno stavite u kadu s vodom.

Komentari
Loading...