Krvarenje posle seksualnog odnosa

Osim ako imate neredovne menstruacije ili ako ste stariji od 45 godina, infekcija je najverovatnije uzrok krvarenja posle seksa. Infekcija je često propraćena simptomima kao što su svrab, neprijatan miris i abnormalni vaginalni iscedak, a sve to može se uočiti pre nego što primetite krvarenje ili bol tokom seksa.

bbm

Ako imate neredovne menstruacije, to može da bude odgovor. Moguće je da se menstruacija poklopi sa seksualnim odnosom i može izgledati kao da se krvarenje dešava zbog odnosa. Obratite pažnju na karakteristike krvi. Kada je reč o menstruaciji, bol se javlja samo prvih par dana.

Ako ste u kasnim 40im treba da idete na redovne ginekološke preglede. Krvarenje u ovom dobu, sa ili bez seksualnog odnosa, zahteva posetu lekaru kako bi se utvrdio izvor krvarenja. Rak grlića materice je glavni uzrok koji bi trebalo isključiti tokom pregleda.

Grub seks takođe može izazvati razderotine na vaginalnim zidovima. Ako se to desi, ginekolog će vam verovatno savetiti da primenite antiseptičko sredstvo sa alkoholom ili povidonom na vaginalni zid da biste sprečili infekciju. Treba strogo paziti na higijenu.

Trenje se može javiti tokom odnosa kada su vaginalni zidovi suvi. To može izazvati krvarenje i bol tokom seksa. Smanjen nivo estrogena u telu je čest uzrok, a manje čest uzrok je ozbiljan oblik dehidracije. Žene koje se približavaju menopauzi ili nakon menopauze mogu da ublaže simptome primenom lubrikanata tokom seksa.
Polipi na cervikalnom / vaginalnom zidu mogu da prokrvare pri dodiru. Krvarenje može biti propraćeno žućkastim pražnjenjem. Ako krvarenje ne prestane, treba sraviti vaginalno pakovanje (koje vrši pritisak na vaginu gazom) i obavezno posetiti lekara.

Kada imate bilo kakvu vrstu vaginalnog krvarenja, najbolje je da se uzdržavate od seksa dok ne posetite lekara. Tako ćete kontrolisati krvarenje i uspeti da primetite njegove karakteristike – da li se dešava nakon polnog odnosa, zatim njegovu učestalost i količinu. Osim toga, to će sprečiti širenje potencijalne infekcije. Ako je krvarenje obilno, treba primeniti vaginalno pakovanje i odmah otići kod lekara.

Komentari
Loading...