Generic filters
Exact matches only

Krvarenje iz nosa među mogućim simptomima

U poslednje vreme sve češće se kao simptom bolesti pominje krvarenje iz nosa.

Za sada nema naučnih dokaza da je krvarenje iz nosa znak kovida 19. Ipak, poznato je već da informacije o ovoj bolesti pristižu non-stop, pišu na sajtu Health.

Zato ne treba da čudi ako se ova tegoba uskoro nađe na listi pokazatelja bolesti, kao što se dešavalo i sa drugim simptomima koji su vremenom dodavani na taj spisak.

Šta uzrokuje krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosa je gubitak krvi iz tkiva koje oblaže unutrašnjost nosa. U nosu se nalazi dosta krvnih sudova blizu površine, u sluznici nosa, što olakšava krvarenje. Krvarenje iz nosa nije ništa neobično jer brojke govore da do 60 odsto ljudi tokom života ima barem jedno krvarenje iz nosa, kažu podaci klinike u Kliovlendu.

A uzroci tome su brojni. Među njima su čačkanje nosa noktima, infekcija gornjih disajnih puteva i sinusitis, jako duvanje nosa, guranje stranog predmeta u nos, povreda nosa ili lica, alergije, lekovi za razređivanje krvi, prekomerna upotreba spreja za nos ili pka zloupotreba droga.

Koji su simptomi kovida?

Kako navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, to su:

  • gubitak ukusa ili mirisa groznica ili drhtavica
  • kašalj
  • kratak dah ili otežano disanje
  • umor
  • bolovi u mišićima i telu
  • glavobolja
  • upaljeno grlo
  • začepljenost ili curenje iz nosa
  • mučnina ili povraćanje
  • proliv
Foto: deposit/Wavebreakmedia
Foto: deposit/Wavebreakmedia

CDC ipak ističe da lista ne uključuje sve moguće simptome.

I onda – da li je krvarenje iz nosa znak kovida 19?

Izgleda da nije, iako se o tome u poslednje vreme dosta govori, jer većina lekara kaže da u praksi uglavnom nije bilo takvih slučajeva, poručuju na sajtu Health.

„Nisam video da je krvarenje iz nosa deo simptoma koji se javljaju kod kovida“, kaže za portal Health stručnjak za zarazne bolesti Ameš A. Adalja, viši naučnik u Centru za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins.

Doktor Ričard Votkins, lekar zaraznih bolesti i profesor interne medicine na Medicinskom univerzitetu u severoistočnom Ohaju, slaže se sa tim. On je za Health kazao kako nikada nije video da se to dešava kod pacijenata sa kovidom.

Džon Selik, lekar zaraznih bolesti i profesor medicine na Univerzitetu u Bafalu, ističe da krvarenje iz nosa definitivno nije glavni simptom kovida 19. On podseća i da smo u dobu godine kada ljudima ionako krvari nos zbog alergija i boravka u klimatizovanim prostorijama.

Može da bude nuspojava drugih simptoma kovida

Međutim, krvarenje iz nosa može da bude nuspojava nekih simptoma kovida.

„Očigledno, ako neko ima nazalne simptome i snažno duva nos, moglo bi da se desi krvarenje“, kaže dr Adalja.

Dr Selik se slaže.

„Viđamo ljude sa krvarenjem iz nosa sa drugim respiratornim virusnim infekcijama, pa me ne bi iznenadilo“, kaže on.

Ipak, dr Selik dodaje:

„Ne mogu reći da je većina pacijenata sa kovidom koje smo videli u bolnici krvarila iz nosa“.

Na kraju se da zaključiti da, ako nos počne da vam krvari, a nemate druge simptome, verovatno nemate kovid 19. Ali ako vam krvarenje iz nosa dođe zajedno sa drugim znacima virusa, poput groznice i kašlja, distancirajte se od drugih i obratite se lekaru.

Foto Unsplash
Autor/Izvor b92
Komentari
Loading...