Krv u mokraći – znak za uzbunu

Kada primete krv u mokraći ili stolici, ljudi prvo pomisle na rak i zbog straha od takve dijagnoze odlažu posetu lekaru. Iako se u pozadini ovih simptoma često krije karcinom, crvena boja mokraće i stolice nije uvek razlog za uzbunu, ali je svakako simptom koji ne treba zanemariti.

kkrv

Krv u mokraći vidljiva golim okom najčešće je posledica prisustva kamenčića u mokraćnom traktu ili urinarne infekcije, koja je praćena bolovima, peckanjem pri mokrenju i povišenom temperaturom.

Ukoliko nema bolova, moguće je da je reč o tumoru bubrega ili urinarnog trakta.

Kada krv nije vidljiva golim okom, već se njeno prisustvo otkriva samo mikroskopom, u obzir dolazi više dijagnoza, od bezazlenih, kao što je npr benigna familijarna hematurija ili preterano vežbanje, preko benignog uvećanja prostate, pa sve do kancera.

Kada otkrije uzrok, lekar će uključiti i odgovarajuću terapiju: u slučaju upale prepisuje se antibiotik, kamenčići u bubregu zahtevaju razbijanje ultrazvukom, ponekad i hirurško uklanjanje, dok protiv benignog uvećanja prostate mogu pomoću izvesne korekcije u ishrani. Crvena prebojenost mokraće ne mora uvek ukazivati na prisustvo krvi (konzumiranje cvekle takođe boji mokraću u crveno, isto kao i neki lekovi).

Komentari
Loading...