Generic filters
Exact matches only

Krv bebe otkriva koliko i kako će živeti

Naučnici su otkrili hemijski „otisak prsta“ koji odaje sve tajne dugovečnosti pojedine osobe. Britanski „Dejli mejl“ je objavio da se kod novorođenčeta može odrediti koliko će biti zdravo pred kraj života i koliko će dugo živeti.

296961_porodjaj15-foto-rojters_f

Tako će jednostavna analiza krvi novorođenčeta roditeljima dati osnovne informacije o potencijalnim bolestima u starijoj dobi. Daljim istraživanjem ovo saznanje može dovesti do razvoja leka i sprečavanja raznih bolesti koje su češće u starijoj životnoj dobi, poput problema sa srcem ili kostima.

Naučnici su identifikovali 22 metabolita, odnosno mala molekula povezane s metabolizmom. Oni mogu biti korisni pokazatelji onoga što nas očekuje tokom starenja. Jedan od njih, povezan s funkcijom pluća, gustinom kostiju, krvnim pritiskom i nivoom holesterola, posebno je izdvojen.

Za taj molekul, nazvan C-glyTrp, naučnici veruju da može da se odrazi na ubrzavanje starenja u odraslom dobu čoveka. Uz njega se u obzir uzima i težina novorođenčeta. Viši nivo molekula povezan je s manjom težinom pri rođenju deteta. Analizirana je krv 6.000 jednojajčanih blizanaca, na osnovu čega su naučnici uspeli da pokažu da je dobra telesna težina pri rođenju izuzetno važna za manje bolesti u budućnosti i zdravo starenje.

 

Komentari
Loading...