Generic filters
Exact matches only

Kruška smanjuje rizik od nastanka raka

Lekovitost kruške povezuje se i sa prevencijom raka. Prevelika količina sekundarnih žučnih kiselina u crevima može povećati rizik od raka debelog creva (kao i ostale crevne probleme). Kruška može smanjiti njihovu koncentraciju u crevu i samim tim umanjiti rizik od razvoja raka.

kruška

Kruške se preporučuju i kod raka želudca. U tom slučaju fokus nije na prehrambenim vlaknima kao u prethodnom slučaju, nego na fitonutrijenitima, posebno cinnamic kiseline (uključujući coumaric kiseline, ferulic kiselina i 5-caffeoylquinic kiseline). U nedavnom istraživanju koje je sprovedeno u Meksiku naučno je dokazano da su kruške uz mango ključne u ishrani obolelih od raka želudca.

Rak jednjaka (konkretno, planocelularni karcinom jednjaka ili ESCC) je treća vrsta raka za koju unos kruške smanjenju rizika od njegove pojave. U velikom istraživanju sprovedenom od strane Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a i američke Udruženje penzionisanih osoba u kom je sudelovalo čak 490.802 ispitanika, utvrđeno je da su kruške povezane sa smanjenim rizikom od ESCC. Zanimljivo je da se još neke vrste voća, koje pripadaju porodici ruža poput jabuka, šljiva, jagoda i sl. dovode u vezu s nižim rizikom od ESCC.

Komentari
Loading...