Generic filters
Exact matches only

Krompirovo mleko- glavni hit u svetu

Krompirovo mleko je idealna alternativa kravljem, ovčijem i kozijem mleku, ali i biljnim verzijama, jer iako ima izgled i teksturu sličnu drugim “mlečnim napicima”, daleko je održivije od njih.

Za proizvodnju krompirovog mleka potrebno je 56 puta manje vode nego za bademovo mleko, a površina potrebna za uzgoj, na primer, ovsa za dobijanje iste količine napitka dvostruko je veća.

Međutim, krompirovo mleko nije samo “zdravo” za planetu. Ono je idealno za osetljive osobe jer ne sadrži uobičajene alergene poput mlečnih proizvoda, laktoze, jaja, žitarica, soje i oraha.

U pitanju je veganski napitak, bez glutena i sa niskim sadržajem šećera i zasićenih masti, dok obezbeđuje visok nivo kalcijuma i vitamina D.

Kako se pravi mleko od krompira

Za ovaj interesantan napitak potrebne su vam tri šolje (oko 700 mililitara) tople vode, jedan veliki krompir (jedna šolja kockica), jedna kafena kašičica (oko šest mililitara) ekstrakta vanile, četvrtina šolje seckanih badema, malo soli.

Priprema je jednostavna. Krompir oguliti i prokuvati u tri šolje vode uz dodatak soli. Kada je krompir kuvan, presuti ga u blender i dodati tople vode da ukupna količina iznosi četiri šolje. Dodati vanilu i seckane bademe.

Po želji se može zasladiti medom, sirupom od agave ili javorovim sirupom. Dovoljne će biti dve kafene kašičice.

Blendirati pet minuta, procedite kroz gazu ili sličan materijal i mleko od krompira je spremno.

Može se konzumirati mlako ili prohlađeno.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...