Kreme za sunčanje ne štite kao što piše

Testiranjem raznih proizvoda za sunčanje istraživači su došli do poražavajućih rezultata. Otkrilo se da većina proizvoda nije pružila zaštitu koju je njihov proizvođač obećao na pakovanju ili u reklami.

19107_telo_shutterstock_33120559_iff

To što ste se namazali u debelom sloju ne znači da nećete izgoreti

Istraživači iz američkog Istraživačkog potrošačkog centra testirali su efikasnost 20 različitih vodootpornih krema, losiona i sprejeva za sunčanje protiv UVB zračenja (koje izaziva opekotine) i protiv UVA zraka (koji uzrokuju starenje kože).

Proizvodi su ispitivani na koži leđa ljudi, gde je trebalo da ostanu 80 minuta, bez obzira na ulazak u vodu. Naučni su sledećeg dana proverili stanje kože ispitanika. Test je prošlo samo sedam proizvoda koji su pružili zaštitu od obe vrste zračenja. Zanimljivo je da su samo dva proizvoda pružila zaštitu od sunca tačno onako kako je pisalo na pakovanju.

Ostale kreme nisu prošle test, a njihova neefikasost protiv UVB zraka bila je od četiri do čak 40 odsto od onoga što je pisalo na etiketi. Više od polovine testiranih proizvoda nije pružilo dovoljnu zaštitu od UVA zraka.

Zaključak je da je jedina sigurna zaštita od sunca – hladovina!

Komentari
Loading...