Ko treba da izbegava laneno ulje

Laneno seme i laneno ulje postaju sve češći dodatak ishrani zbog brojnih blagotvornih dejstava. Međutim, kao i sa drugim suplementima treba biti oprezan u nekim slučajevima…

Bowls of whole and ground flax seed with linseed oil
Bowls of whole and ground flax seed with linseed oil

Laneno ulje dobija se iz semena lana (Linum usitatissimum, L.), a u ishrani je značajno zato što sadrži i omega-3 i omega-6 masne kiseline, neophodne za ljudsko zdravlje. Ovo ulje sadrži visok procenat alfa-linolenske kiseline, koju telo pretvara u eikosapentaensku EPA i udokosaheksaenskau DHA koje inače nalazimo u ribi i ribljem ulju.

Za ove masne kiseline je dokazano blagotvorno dejstvo na različite upalne procese, a laneno ulje i laneno seme savetuju se u detoks tretmanima, za bolje varenje, kao i kod simptoma menopauze. Generalno, ovo ulje poboljšava imunitet organizma, a koristi se i u preventivi arterioskleroze i moždanog udara.

Međutim, kao i kod drugih suplemenata, i za laneno ulje važi pravilo da ga ne treba uzimati bez konsultacije sa lekarem.

Laneno ulje može da uspori apsorpciju medikamenata koje uzimate oralno, kao i nekih hranljivih materija ukoliko ih uzimate istovremeno.

Moć biljnog hormona u lanenom ulju: eliksir mladosti sa limunom i medom…

Kod pacijenata koji pate od dijabetesa ili šizofrenije, moguć je poremećaj zbog kojeg organizam nije sposoban da konvertuje alfa-linolensku kiselinu u EPA i DHA. Za njih je bolje da uzimaju omega-3 masne kiseline iz ribe i ribljeg ulja.

Premda studije pokazuju da riba bogata omega-3 masnim kiselinama može da smanji rizik od degeneracije makule, neki nalazi upozoravaju da alfa-linolenska kiselina može imati suprotan efekat. Neophodna su dalja ispitivanja, upozoravaju istraživači. Za sada, osobama koje pate od degeneracije makule preporučuje se da za snabdevanje organizma omega-3 kiselinama koriste ribu ili riblje ulje a ne laneno ulje.

Zdrava i moćna dijeta: odvar lanenog semena smanjuje apetit i čisti organizam…

Osobe sa redovnom medikametoznom terapijom treba da konsultuju lekara pre nego što počnu da uzimaju laneno ulje. To se posebno odnosi na one koji uzimaju antikoagulante. Kombinacija aspirina i omega-3 masnih kiselina može i da pomogne kod kardiovaskularnih oboljenja, ali se ne sme uzimati bez lekarske kontrole.

Omega-3 masne kiseline mogu, takođe, da pojačaju potrebu za lekovima koji snižavaju nivo šećera u krvi.

Izvor: Lovesensa

Komentari
Loading...