Generic filters
Exact matches only

Korisni recepti za masnu kožu lica

Masna koža može biti teška za održavanje ali postoje mnoge stvari koje možete da uradite da se rešite ovog problema.

Nema potrebe da koristite skupe, hemijske zasnovane proizvode za negu kože. Mnogi ljudi su otkrili jednstavne kućne recepte koji su podjedanko efikasni.

Evo nekoliko korisnih recepata za masnu kožu:

Belance

Sa visokim sadržajem vitamina A, belance može efikasno da isuši masnu kožu i pore.

Umutite jedno belance dok ne bude penasto i nanestie ga na koži. Dozvolite da se osuši, a zatim isperite mlakom vodom. Uradite to dva puta nedeljno.

Umutite jedno belance, dodajte sok od pola limuna i dobro izmešjte. Nanesite smesu na lice, ostavite da deluje 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Ovo će zategnuti kožu i upiti višak ulja.

Limun sok

Limunov sok je dobar izvor limunske kiseline koja je odlična u borbi protiv akni. Ona takođe ima antiseptička svojstva koja mogu razvedriti kožu i vratiti joj pH balans.

Pomešajte jednu kašičicu svežeg limunovog soka sa pola kašičice destilovane vode. Nanesite ga na kožu pomoću pamučnih tufera. Ostavite na 10 minuta, a zatim isperite lice mlakom vodom. Sok od limuna može isušiti kožu, pa nanesite i malo kreme posle. Radite to jednom dnevno.

Pomešajte jednu kašiku limunovog soka, pola kašike meda i jednu kašiku mleka. Nanesite ovu smesu na lice i ostavite na 10 do 15 minuta pre pranja hladnom vodom. Ako se uradi jednom dnevno, lek će dati pozitivne rezultate za nedelju dana.

Jogurt

Jogurt sadrži mlečne kiseline koja pomažu u nežnom piligu kože a ujedno i upija višak masnoće s lica.

Nanesite jednu kašiku jogurta temeljno preko lica i ostavite ga na 15 minuta. Zatim isperite hladnom vodom. Radite to jednom dnevno.

Alternativno, jednu kašiku organskog jogurta pomešajte sa fino mlevenom ovsenom kašom. Zatim umešajte i jednu kašičicu meda. Nanesite smesu na lice. Ostavite na 10 do 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Paradajz

Paradajz je dobar lek za masnu kožu zbog hlađenja i čišćenja kože. Visok sadržaj vitamina C u paradajzu je veoma koristan za kožu sklonu aknama. Plus, kiseline prirodnih ulja u paradajzu apsorbuju višak ulja u koži.

Isecite paradajz na pola i utrljajte ga na vašoj koži. Dozvolite koži da upije sok u trajanju od najmanje 15 minuta. Isperite kožu sa hladnom vodom a zatim namažite nemasnu kremu.

Napomena: Možete napraviti masku za lice kombinovanjem tri kašike soka od paradajza sa jednom kašikom meda.

Jabuke

Jabuke rade kao odličan piling i imaju blaga antiseptička i umirujuća svojstva koja ih čine velikim domaćim lekom za masnu kožu . Jabučna kiselina u jabukama pomaže u pilingu mrtvih ćelije kože i upija višak masnoće sa njene površine.

Pomešajte po jednu kašičicu strugane jabuke, jogurta i soka od limuna da bi formirali glatku pastu. Nanesite je po licu i ostavite na 15 minuta. Zatim isperite lice hladnom vodom.

Krastavci

Krastavci su takođe veoma korisni za masnu kožu zbog hlađenja i umirućeg dejstva. Takođe, visok sadržaj vitamina i minerala, uključujući i vitamin A i E, magnezijum i kalijum, dobri su za masnu kožu.

Isecite svež krastavac na deblje kolutove, i trljati ih temeljno po licu. Ostavite preko noći i isperite toplom vodom ujutro. Radite ovo dnevno pre odlaska na spavanje.

Alternativno, izmešajte po pola kašičice soka od krastavca i soka lajma. Nanesite ovu mešavinu na kožu, ostavite da se osuši, a zatim isperite toplom vodom. Radite ovo dnevno. Ovaj lek se takođe može koristiti za prosvetljivanje pega i smanjenje bola kod opekotina.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva koja su dobra za akne izazvane kombinacijom masne kožu i bakterija. Takođe, ono je bogat izvor alfa hidroksid kiselina (AHA) koje pomažu u toniranju masne kože.

Možete napraviti domaći toner. Razblažite jednu četvrtinu šoljice jabukovog sirćeta sa tri četvrtine šolje destilovane vode. Nanesite ovaj toner na koži pomoću tufera. Ostavite na 5 do 10 minuta. Zatim isperite hladnom vodom. Uradite to nekoliko puta nedeljno da bi dobili pozitivne rezultate.

Pomešajte jednu kašičicu jabukovog sirćeta u čaši vode i popijte svako veče pre spavanja. To će pomoći u bilansa hormona, koji će zauzvrat kontrolisati proizvodnju viška ulja u koži.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...