Korisne strane kokosovog ulja

Kokos se smatra superhranom zbog jedinstvene kombinacije masnih kiselina koje imaju pozitivne učinke na zdravlje

Zašto je kokosovo ulje dobro za vaše tijelo?

Prepuno je korisnih masnoća

Kokosovo ulje sadrži gotovo 90 posto zasićenih masnih kiselina koje stručnjaci smatraju neprijateljem naših krvnih sudova, ali ove masti mogu imati različit učinak na telo u usporedbi s drugim izvorima masti poput maslaca ili biljnih ulja.

Jedno istraživanje tvrdi da te masne kiseline mogu potaknuti telo na sagorevanje masnoća te mu pružaju veliku dozu energije. Također, podižu dobar holesterol u krvi, što pomaže u prevenciji srčanih bolesti.

Uništava bakterije

Otprilike polovina masnih kiselina u kokosovom ulju je laurinska kiselina koja je posebna dobra u ubijanju bakterija, virusa i gljivica ako ga koristite spolja. Jedna studija pokazala je da je u tu svrhu najkorisnije ekstra devičansko kokosovo ulje, dok rafinisano treba izbegavati.

Pomaže izgradnji mišića

Kokosovo ulje u telu reaguje s enzimima i stvara monoglicerid monolaurin koji povećava potrošnju energije i podstiče sagorevanje kalorija. Zbog toga je koristan za izgradnju mišića i možemo ga naći u mnogim proteinskim prahovima i ostalim proizvodima koje koriste oni koji žele veću mišićnu masu.

Obuzdava apetit

Još jedna karakteristika monolaurina jeste ta što smanjuje glad, što može biti povezano s načinom na koji naše telo razgrađuje masne kiseline iz kokosovog ulja. Istraživanje na dve grupe ispitanika pokazalo je da oni koji su većinom konzumirali monolaurin za doručak uneli su mnogo manje kalorija tokom dana, a glukoza im je bila u normali, za razliku od druge grupe.

Neguje kosu i kožu

Kokosovo ulje pokazalo se vrlo učinkovitim u nezi suve kože kojoj nedostaje lipida. Ovo ulje zaključava vlagu u njoj te je hrani masnim kiselinama. One blagotvorno deluju i na suvu i oštećenu kosu koja redovnim tretmanima kokosovim uljem postaje sjajnija i zdravija.

Održava zube i desne zdravima

Kako neki stručnjaci tvrde kokosovo ulje ne može da zameni pastu za zube, ono uklanja bakterije i plak u usnoj šupljini, štiti i ublažava upalu desni te smanjuje rizik za razvijanje paradentoze i karijesa. Postupak je jednostavan – kašičicu kokosovog ulja „mućkajte” u ustima barem 15 minuta, potom ispljunite u smeće i divite se zdravim zubima.

Deluje na hormonsku ravnotežu

Hormonalni disbalans može izazvati mnoge probleme i kod žena i kod muškaraca. Laurinska kiselina u kokosovom ulju, tvrdi jedno istraživanje, pomaže u regulaciji hormona pa se ovo ulje preporučuje ženama u menopauzi.

Kako se koristi kokosovo ulje?

Kokosovo ulje upotrebljava se na različite načine, a najčešći je onaj za pripremu hrane jer je termostabilno pa kod viših temperatura ne stvara štetne spojeve. Koristite ga za pečenje, prženje i kuvanje, ali kod kupovine pripazite da bude što kvalitetnije.

Najbolje je kupiti ekstra devičansko kokosovo ulje blagog mirisa po kokosu, a izbegavati rafinisano. Kokosovo ulje može biti u dva agregatna stanja – tečnom i čvrstom. Tečno je obično leti kada su temperature veće od 25 °C, a čvrsto zimi kada su temperature niže. Zato ga možete čuvati na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

Osim u kuhinji, kokosovo ulje, kao što smo spomenuli, učinkovito je i za službi lepote. Njime možete ukloniti šminku, ali ukoliko primetite da vam od njega izbijaju prištići, prekinite s upotrebom. Utrljajte ga u kožu odmah nakon tuširanja kako biste se probudili s lepom i glatkom kožom ili ga iskoristite umesto maske za kosu. Ako vam nokti stalno pucaju i slabi su, mažite ih kokosovim uljem dok ne ojačaju.

Kokosovo ulje pomaže i kod pelenskog osipa jer omekšava nežnu bebinu kožu i ne uzrokuje iritacije.

Poznato je da kokosovo ulje može da učini čuda kako za kožu, tako i za kosu. Međutim, ako se ne koristi kako treba, kokosovo ulje može oštetiti kosu.

Zbog toga je jako važno znati kako se pravilno koristi ovo ulje kada je nega kose u pitanju.

Kada se nanese na kožu, kokosovo ulje stvara zaštitni sloj, što znači da zadržava dobre stvari unutra, dok lošima ne dozvoljava da prodru u kožu.

Iz tog razloga, problem može nastati ako ga koristite na suvom temenu glave, jer tada sloj ulja ne dopušta vodi da prodre do temena, što kosu može učiniti vrlo suvom i krhkom.

Ako nakon korištenja kokosovog ulja niste dobili meku i zdraviju kosu, već potpuno suprotno, niste ga upotrebili kako treba.

Zbog toga kokosovo ulje treba koristiti isključivo na vlažnoj kosi.

Još jedan razlog lomljive i suve kose prilikom košišćenja kokosovog ulja jeste loše ispiranje kose.

Naime, kokosovo ulje je nephodno dobro isprati, a po potrebi kosu treba šamponirati i dva puta nakon njegovog nanošenja. Takođe, bitno je posvetiti pažnju temeljnom ispiranju kose.

Isprobajte kokosovo ulje i začuditćete se koliko je učinkovito.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...