Korišćenje analgetika između ostalog vodi ka srčanom udaru

Najnovije istraživanje objavljeno u naučnom časopisu ‘Cell Reports’ pokazalo je da nesteroidni protivupalni lekovi (skraćeno NSAID) mogu promeniti aktivnost enzima unutar ćelijskih membrana u telu, što znači da uzimanje previše analgetika ili u dužem vremenskom periodu može izbaciti vaše telo iz takta.

analge

Naučnici s Johns Hopkins medicinskog fakulteta testirali su na ljudskim ćelijama NSAID lekove koji se izdaju na recept, te su koristili propisane doze. Otkrili su pritom da NSAID-i dramatično utiču na interakciju enzima s proteinima u ćelijskim membranama. Nažalost, isto je primećeno čak i kad su koristili analgetike koji su u slobodnoj prodaji u apotekama, iako u manjem opsegu.

Iako se većina žena redovno okreće analgeticima koji ne idu na recept, najnoviji rezultati pokazuju da ako budu preterivali s njima, što je česta pojava, mogu uticati na ćelijske membrane i izazvati celi niz nuspojava.

Preterano korišćenje analgetika najčešće je povezano s nuspojavama kao što su mučnina i proliv, ali može doći i do težih komplikacija kao što je krvarenje u želudcu i povećanog rizika od srčanog udara. Na kraju se čini da možete oboleti upravo od onih bolesti zbog kojih uzimate te iste lekove.

Koliko je dakle ispravno uzeti tableta? Iako je uvek dobro pročitati koje su preporučene doze i nikako ih ne povećati, preporučuje se da se posavetujete i sa svojim lekarom ako uzimate analgetike duže od 10 dana, dok neki naučnici tvrde da biste trebali zatražiti njihov savet pre nego uzmete prvu tabletu.

Komentari
Loading...