Generic filters
Exact matches only

Konzumirajte češće mandarine a ovo su razlozi i zašto

Predstavljamo vam nekoliko razloga zbog kojih bi mandarine trebalo češće da uključite u vašu ishranu.

Vitka linija

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična pomorandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe te kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe.

Snižava loš holesterol

Istraživanja su pokazala da kora mandarina sadrži hranljive spojeve koje efikasno snižavaju loš holesterol, objavljeno je u časopisu Diabetes.

Sprečava gojaznost

Naučnici Univerziteta Western Ontario otkrili su kako hranljiva materija skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Reč je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svežim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od testenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela s piletinom ili ribom.

Može i na kožu

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške mandarine, odstranite semenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka deluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta nedeljno ako imate masnu kožu te jednom nedeljno ukoliko imate suvu i normalnu kožu.

Popravlja raspoloženje

Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i teskobe. Ako imate loš dan i želite da se osećate opuštenije, pokušajte s mandarinama!

Teže mandarine su bolje

Prilikom kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vredne nutrijente, mandarine držite dalje od direktnog svetla.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...