Konzervativna estetska restauracija i beljenje zuba

Savremeni visokokvalitetni materijali omogućavaju ne samo funkcionalno lečenje zuba već i gotovo idealno imitiranje njihovog prirodnog izleda. Zahvaljujući beljenju zuba – i više od toga, kaže za “Planetu” dr Jelena Spasić, stomatolog u Opštoj bolnici Bel Medic.

 

Kod zubnog „kvara“ i takozvanog konzervativnog zbrinjavanja zuba više nije dovoljno da se „popravkom“ zuba obezbedi samo njihova zdrava funkcionalnost, već da se zadovolje i određeni estetski kriterijumi. Lep osmeh je, u najkraćem, postao imperativ kad je reč o zdravlju usne duplje.

Zubu koji je zahvaćen karijesom ili je oštećen na neki drugi način potrebno je, nakon lečenja, vratiti pređašnji morfološki status, oblik kojim se uklapa i sa ostalim zubima obezbeđuje dobro žvakanje hrane. Potrebno ga je, naime, funkcionalno restaurirati, ali je danas veoma važno da se rastauracija izvede na takav način da se „popravljeni“ zub ni po čemu ne razlikuje od zdravog. Štaviše, ako je potrebno, ili ako pacijent to želi, sveukupan estetski efekat može se dopuniti beljenjem zuba, inače jednim od najpopularnijih tretmana iz domena estetske stomatologije.

Čvrste i postojane

Dr Jelena Spasić, stomatolog u Opštoj bolnici Bel Medic, kaže da su kompozitni ispuni (bele plombe) superiorno sredstvo za konzervativno zbrinjavanje krunica zuba, ali i za za estetsku restauraciju. Zahvaljujući znatnom usavršavanju stomatoloških materijala, oni pružaju mogućnost apsolutnog imitiranja prirodnog izgleda zuba. Sastoje se od visokokvalitetnih kompozitnih materijala poslednje generacije, i u potpunosti zadovoljavaju najviše estetske standarde.

Beljenje pod kontrolom stomatologa

Vrlo je bitno, kaže dr Spasić, da se beljenje zuba izvodi pod kontrolom stomatologa, pre svega radi provere da li zdravlje zuba dozvoljava upotrebu izbeljivača. Dovoljno je da pacijent ima plombu koja „ne dihtuje“, pa da kiselina prodre u dentin zuba i izazove bol. Ukoliko bi kroz dentinske kanaliće dospela do pulpe ili do živca, to bi zahtevalo endodontsko zbrinjavanje zuba, čak i njegovu devitalizaciju.

 

Bele plombe se u nijansama prilagođavaju prirodnoj boji zuba, a njihovim slojevitim nanošenjem se postepeno i potpuno imitira, zapravo „vaja“ morfološki oblik zuba, što daje sjajne funkcionalne i estetske rezultate. U smislu funkcionalnosti, a posledično i radi zdravlja zuba i organa za varenje u celini, vrlo je važno pravilno modelovanje plombe, kako bi odnos gornje i donje vilice bio pravilan, efikasan za žvakanje, a bez smetnji po pacijenta. Usavršavanje zubnih materijala je veoma unapredilo i njihovu čvrstinu, tvrdoću i postojanost, pa se bez bojazni mogu koristiti i u bočnim regijama vilica, gde je pritisak pri žvakanju hrane znatno veći nego u frontalnoj zubnoj regiji.

Sama procedura primene kompozitne plombe, bilo da je reč o zameni nekadašnjih amalgamskih (sivih plombi) ili saniranju primarnog karijesa, uopšte nije komplikovana i potpuno je bezbolna zato što se, ukoliko je potrebno, radi u lokalnoj anesteziji. Prethodno uzimanje otiska zuba nije potrebno.

Kad je reč o veku trajanja belih plombi, uz adekvatan način održavanja higijene i zdravlja zuba, minimalno traju pet godina. Dr Spasić napominje da idealno održavanje restauriranih zuba podrazumeva

stomatološke kontrole na svakih šest meseci, radi čišćenja i poliranja kompozitnih ispuna, što čini da oni traju i mnogo duže.

Izbeljivanje zuba

Kao jednostavan i bezbedan estetski metod, izbeljivanje zuba je kod pacijenata vrlo popularan stomatološki tretman. Ambulantno i takozvano kućno izbeljivanje jesu dva osnovna profesionalna načina izbeljivanja zuba. Dr Spasić kaže da pacijentima preporučuje, i da se najčešće izvodi izbeljivanje zuba kod kuće, zato što pacijent tada može da kontroliše boju, odnosno intenzitet izbeljivanja.

Kompozitne fasete

Estetika prednjih zuba značajno se može unaprediti i kompozitnim fasetama (ljuspicama). Ukoliko se želi manja izmena boje i oblika, ili produženje oštećenog zuba, a polazna situacija to dozvoljava, kompozitne fasete mogu biti sasvim dobro rešenje. Za razliku od keramičkih faseta čije postavljanje prethodno zahteva uzimanje otiska zuba i pravljenje faseta u zubno-tehničkoj laboratoriji, kompozitne fasete se postavljaju na pripremljen zub, direktno u ustima pacijenta. Dr Spasić dodaje da klinički uvek valja proveriti može li se, primenom kompozitnih faseta, izbeći postavljanje krunica i tako očuvati što veći volumen zuba.

03d

Pod „kućnim“ izbeljivanjem se podrazumeva procedura koja je pod kontrolom stomatologa, ali je pacijent sprovodi u kućnim uslovima. Na osnovu otiska zuba, koji se uzima u ordinaciji, izrađuju se individualne tanke folije koje idealno prijanjaju na površine zuba, i koje se koriste u kombinaciji sa izbeljivačima različitih koncentracija.

U zavisnosti od jačine izbeljivača, koje ordinira stomatolog, kao i željenog intenziteta izbeljivanja, folije se nose određen broj sati dnevno, ili tokom noći, u ukupnom trajanju od tri do četiri nedelje. Dr Spasić napominje da procedura zahteva strogo pridržavanje saveta stomatologa za sprečavanje vraćanja boje zuba – pacijent treba da se uzdržava, ili da svede na minimum, konzumiranje obojenih napitaka (kafe, čaja, crnog vina i sl.), pogotovo nekoliko sati nakon jutarnjeg skidanja folije sa izbeljivačem.

Pri ambulantnom izbeljivanju se koriste visoke koncentracije izbeljivača, te sama procedura sveukupno traje od sat i po do dva. Izbeljivanje se u tom slučaju može pospešiti određenim lampama ili laserski, i u jednom aktu se, ako pacijent želi intenzivnije beljenje, može i ponoviti. Dr Spasić dodaje da ambulantno izbeljivanje povećava osetljivost zuba, zbog većih koncentracija izbeljivača, kao i da se boja vraća relativno brzo. Upravo zato se i preporučje kućno izbeljivanje, koje je dugotrajnije, ali je postepeno, pa se i boja vraća postepeno, u znatno dužem vremenu. Obe procedure su vrlo bezbedne, ali je kućna sigurnija u estetskom smislu zato što pacijent može da prekine izbeljivanje u trenutku kad je zadovoljan bojom zuba.

Spas i za „tetraciklinske“ zube

Izbeljivanje je efikasna estetska metoda i za korigovanje boje „tetraciklinskih“ zuba, kaže dr Jelena Spasić. Reč je o nepravilnoj obojenosti zuba, uglavnom o „mrljama“, ili žutoj, sivoj i braon obojenosti, kod osoba koje su u periodu razvoja zuba bile pod dejstvom antibiotika na bazi tetraciklina.

Za bezbedno izbeljivanje zuba je neophodno da su zubi sanirani, a desni zdrave. Takođe treba imati na umu da plombe i keramičke/metalokeramičke krunice pod dejstvom izbeljivača ne menjaju boju, pa se u estetskom smislu i o tome vodi računa pri prethodnom saniranju zuba. Izbeljivači su po svom sastavu kiseline, pa se ne preporučuju u trudnoći, niti osobama koje imaju veće želudačne tegobe.

Trajnost efekta izbeljivanja je individualna, i zavisi od navika pacijenta – da li je pušač, da li često konzumira obojene napitke. Boja zuba se vremenom vraća, ali vrlo retko na onu početnu. Kod kućnog izbeljivanja, to se obično dogodi tek nakon godinu dana, pa se beljenje zuba može ponavljati jednom godišnje. U takvom slučaju, pacijent od stomatologa dobija samo izbeljivač, jer pri prvom izbeljivanju zuba zadržava personalizovane folije.

Pripremio: G.T.

dr Jelena Spasić

planeta.rs

Foto Belmedic
Komentari
Loading...