Generic filters
Exact matches only

Kontrolišite visok pritisak uz ove savete

Hipertenzija ( visok krvni pritisak) kod starije populacije je čest problem, a zašto dolazi do ovog smrtonosnog problema, još se ne zna!

Prema rečima stručnjaka, u 95 % slučajeva uzrok ostaje nepoznat, u samo 5 % slučajeva je on poznat, poput problema s bubrezima ili nešto slično.

Dr Santosh Kumar Dora, kardiolog koji radi na institutu u Mumbaiju, otkriva kako se češće javlja kod osoba starijih od 55 godina, a skoro se 50 % odraslih osoba bori s tim problemom. Dodaje i to kako su muškarci podložniji razvoju hipertenzije od žena, a šanse samo rastu s godinama.

Ako imate starijeg roditelja, ili se vi samo borite s visokim krvnim pritiskom, dobro znate kako lekovi za snižavanje pritiska mogu doneti samo nove brige, pa je veoma važno potražiti i prirodna rešenja.

Dr Dora navodi nekoliko načina koji će vam pomoći da kontrolišete pritisak bez lekova:

Zdrava hrana

Morate paziti da ne jedete namirnice koje su ugljeni hidrat i masnoće. DASH način ishrane je idealan za ove probleme i za zaustavljanje hipertenzije, a sastoji se od integralnih žitarica, povrća i mlečnih proizvoda s malo masnoća. Riba, ćuretina, piletina i mala količina orašastih plodova su takođe uključeni u ovu ishranu.

Redovna aktivnost

Fizička aktivnost je odličan izbor za sve nas, bez obzira na godine i zdravstveno stanje. Dr Dora savetuje da vežbate 30 do 40 minuta svaki dan, ili bar 5 dana u nedelji, a to može uključivati samo hodanje, trčanje ili vožnju bicikla. Joga je takođe odličan način za borbu protiv hipertenzije.

Osvestite se da ste pod stresom

Fizički ili mentalni stres mogu uzrokovati i visoki krvni pritisak, pa ga je poželjno izbegavati. Usvojite neke od tehnika koje služe za smirivanje – slušajte muziku, hodajte, posvetite se hobiju, uzmite nekoliko slobodnih dana ili razgovarajte s prijateljima.

Pušenje i alkohol

Ako ste odani ovim navikama, pripazite jer i jedna i druga navika mogu uticati na povišenje krvnog pritiska.

Spavajte 7 do 8 sati u danu

Adekvatna količina odmora je važna za telo i duh, previše rada a premalo sna može povećati anksioznost i stres, što će dovesti do hipertenzije.

Smanjite unos soli

Prevelik unos soli je sigurno navika koja je neprijatelj svih koji pate od visokog krvnog pritiska, jer će ona na njegovo povišenje uticati momentalno. Dnevna količina soli koja je preporučena iznosi oko 2.300 miligrama (mg) ili manje. Ipak, dobro bi bilo ne unositi više od 1.500 mg.

Napomena

Ovi će vam saveti pomoći samo pri kontroli krvnog pritiska, neće izlečiti bolest. Morate razumeti da s godinama života krvni pritisak može porasti. Redovna kontrola stanja je i dalje najvažnija tehnika za prevenciju i kontrolu.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...